Recension

: Color Photograph
Color Photograph Daido Moriyama
2011
Super Labo
8/10

Japansk mästare i färg

Utgiven 2011
ISBN 9784905052173
Sidor 52

Om författaren

Daido Moriyama föddes nära Osaka 1938. Han bor och arbetar nu i Tokyo. År 1960 flyttade Moriyama till Tokyo för att ansluta sig till en grupp framstående fotografer ” vivo”. Sedan dess har han samarbetat med många framstående japanska fotografer inklusive Eikoh Hosoes och Noboyushi Araki. Han anses allmänt vara en av världens viktigaste och mest inflytelserika fotografer.

Sök efter boken

Hade Daido Moriyama varit en skönlitterär författare så hade han varit en omskriven Nobelpriskandidat i många år nu. Han gjorde sin första fotobok 1968 och har idag en verkslista som omfattar ett hundratal böcker. Visserligen en del omtryckningar och nyutgåvor men ändå! Han anses allmänt tillhöra de där tio, tjugo mest betydelsefulla fotograferna.

Men i svenska medier är han knappt omnämnd. Så är det med fotografin, världens största och mest spridda konstform. Den är märkligt anonym och undanskymd. Kultursidornas ointresse och okunskap om fotografi är monumental.

Moriyama har under hela sin mer än fyrtioåriga karriär mestadels fotograferat i svartvitt. Hans råa grovkorniga gatufotografi har inspirerat fotografer världen över. Denna lilla samling färgbilder är även de ganska befriade från färg.

Med en frustande energi kastar sig Moriyama över cementtrappor, rostfritt stål och de konstfullt ihoptrasslade el- eller telefonledningar i skyn som Japan verkar vara fyllt av. Ibland ställs detaljer ur stadsbilden emot varandra på ett humoristiskt sätt. Vem hade kunnat tänka sig att ballongskulpturer och avloppsröret till en pissoar har samma vindlande formspråk?

Ibland blir bilderna svårlästa, man ser helt knappt vad de föreställer. Bilderna blir till en slags symboler för både det lockande och skrämmande i den urbana miljön. Ändå förmedlas tydligt fotografens fascination för och kärlek till den skitiga och röriga storstaden. Det här är fantastisk fotografi förpackad i en liten vacker oansenlig bok. Man kan bara hoppas på att Moriyama hinner göra hundra böcker till.

Tommy Arvidson

Publicerad: 2011-05-26 00:01 / Uppdaterad: 2011-05-25 21:31

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4146

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?