Recension

: Kungligt snygg: mäktiga modedrottningar och stilsäkra prinsessor
Kungligt snygg: mäktiga modedrottningar och stilsäkra prinsessor Ebba von Sydow
2011
Bonnier Fakta
8/10

Kunglig glamour

Det har hänt något med kungligt mode. Från att ha tillhört en egen värld, med alldeles för tantig stil, för stora hattar och … ja, bara för mycket, helt enkelt, har kungligheterna gått och blivit riktiga modeförebilder. Enligt Ebba von Sydow ansågs det tidigare inte ”fint” att rapportera om kungligt mode, men nu är det en annan historia. Själv har hon ägnat sig åt det i cirka tio års tid, vilket har lagt grunden till den här boken, som släpps precis innan det engelska prinsbröllopet. Att författaren är insatt i ämnet råder det ingen tvekan om. Med van och säker hand lotsar hon oss genom främst de europeiska kungahusens modevärld.

Sex av bokens elva kapitel ägnas åt djupstudier av kronprinsessorna Mary, Mette-Marit, Victoria, Maxima och Grace Kelly samt prinsessan Diana. Av dessa tyckte jag att kapitlen om Mary av Danmark och Mette-Marit av Norge var mest intressanta, kanske för att de är helt vanliga tjejer som har upphöjts till kungligheter? Trots det begränsade utrymmet lyckas författaren teckna porträtt av kungligheternas livsöden och därigenom väcka ett intresse hos läsaren. Det är inte bara yta, utan även lite djup också.

Självklart har de kungliga brudklänningarna fått ett eget kapitel. Här listar författaren de bästa (och sämsta) brudklänningarna i modern tid. Likaså får drottningarna Margrethe, Silvia, Sofia, Beatrix och Sonja dela på ett kapitel. De brittiska systrarna drottning Elizabeth II och lillasyster prinsessan Margaret får också vara med på ett hörn. Till och med USA:s presidentfruar (med Jackie Kennedy, Nancy Reagan och Michelle Obama i spetsen) blir omnämnda. Presidentfamiljen är ju det närmaste en kungafamilj man kommer i USA.

Författaren skriver personligt och i positiva ordalag. Det är uppfriskande med någon som vill hissa, i stället för att dissa. Något jag däremot tyckte var tråkigt var när hon skrev långa hyllningar av kläder och outfits som vissa kungligheter hade haft på sig vid något tillfälle, men det inte fanns några bilder på dem i boken. Visserligen kan man googla, men vem har lust med det?

Utöver många vackra bilder på kungligheter finns det även en hel del bilder på Ebba själv. Till exempel inleds de flesta kapitlen med en stor bild på Ebba, inspirerad av kapitlets tema. Detta gav upphov till en del bryderi hos killar i bekantskapskretsen. ”Tror hon att hon är kunglig, eller?” ”Varför är hon med själv?” De frågorna besvaras nog enklast med en motfråga. ”Vilken tjej skulle inte ta chansen att låta sig stylas och fotas som en prinsessa?” Vill man göra det på egen hand kan man låta sig inspireras av boken. Författaren ger nämligen handfasta råd om hur man ska bygga upp sin garderob och stil på kungligt vis.

Sofia Luthman

Publicerad: 2011-04-26 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-31 22:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4113

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?