Recension

: Mat är kultur
Mat är kultur Massimo Montanari
2010
Agerings
7/10

Vårt dagliga bröd

Utgiven 2010
ISBN 9789186119003
Sidor 151

Om författaren

Massimo Montanari är författare till ett antal böcker om mathistoria. Han undervisar i ämnet vid universitetet i Bologna, och Universitetet för gastronomiska vetenskaper i Bra.

Sök efter boken

Mat är kultur – spontant känns titeln kanske lite tråkig, men den sammanfattar utan tvekan huvudpoängen i boken. Den mat vi äter, menar författaren, är helt och hållet en produkt av mänskliga kulturer. Att vi faktiskt tillagar mat – på olika vis – är något som skiljer oss från djur. Det finns alltså inte mycket ”naturlig” mat, utan allt från produktionen till förädlingen och konsumtionen är delar av en kulturell väv som växt fram på olika sätt genom historien.

Montanari är mat- och livsmedelshistoriker, och i den här lättillgängliga essän blandar han så väl lite mer filosofiska och teoretiska resonemang med historiska anekdoter av olika slag. Han diskuterar bland annat betydelsen av variation i kosten, att mat ofta är säsongsberoende och hur det inverkat på matkulturer, kokböckernas uppkomst, och smaken som en kulturell och historisk konstruktion. Är man intresserad av världshistoria kan man förstås bli lite besviken – boken är mestadels oerhört eurocentrisk – men författaren ger ändå sitt ämne en mycket intressant behandling.

Mat definierar oss inte bara som människor – det har också betydelse för vår kulturella och individuella identitet, menar författaren. För den som är intresserad inte bara av att konsumera mat för dagen, utan är lite mer matintresserad än så, är det här tankeväckande och intressant läsning.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2011-02-02 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-01 21:15

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4023

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?