Recension

: Apan är rädd
Apan är rädd Simon Berg
2010
Eget
7/10

Färgglad matfrossa

Utgiven 2010
ISBN 9789197831710
Sidor 40

Om författaren

Simon Berg är född i Boden 1983. Han bor arbetar och studerar i Göteborg.

Etiketter

Sök efter boken

Äntligen! Här kommer en reaktion mot all matpornografi vi överöses med i glassiga matmagasin och kokböcker. Här visas inga mjälla sparrisar i motljus. Här regerar köttbullarna, med pulvermos och mycket lingonsylt. Minns ni det där receptet när man skär skåror i en falukorv, fyller skårorna med senap och skivad lök och så skjuter in i ugnen. Berg har bilden. Här hyllas snabbmaten, den enkla maten, pizza, hamburgare och de varma mackorna.

Korvarnas korv, Bullens pilsnerkorv, finns förstås på bild. Och konserverade vita bönor i tomatsås. En fisk tittar förskräckt fram ur en bilds kant. Den ligger i ett blått plasttråg och är så där äckligt inplastad, att man reflexmässigt kollar på bäst före-datum. Med en färgglad frenesi skildrar Simon Berg sin och sina vänners vardag (det är i alla fall min tolkning). Det mesta cirklar kring mat och cigaretter. En kvinna har somnat liggande på en jättelik uppblåst korv med bröd.

Om man skall gissa vad som inspirerat Berg så ligger Martin Parr nära till hands. Formsäkert och med uppskruvade färger och blixt. Det här är en slags direkt fotografi. Jag har ätit, raap, och så en bild på den avätna tallriken. En annan association jag får är till Otmar Thormans klassiska bild på en fläskkorv och en använd rakapparat. Äcklet och fascination samma bild.

Simon Bergs bilder gör mig glad men får mig också att överväga tanken på att bli vegetarian. Detta är boken man skall läsa när pizzasuget sätter in, den kan ha en positiv inverkan på folkhälsan.

P.S. Boken fick ett hedersomnämnande av Svenska Fotoboksprisets jury:

Fotografen är inte rädd för vare sig blixten, närheten eller diskhon och vi kan inte sluta titta.

Tommy Arvidson

Publicerad: 2010-10-20 01:00 / Uppdaterad: 2010-10-19 08:52

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3902

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?