Recension

: Swedes@meetings.se
Swedes@meetings.se Colin Moon
2010
Mercuri Kongress
7/10

Fikapaus före eller efter mötet – eller mitt i?

Utgiven 2010
ISBN 9789197622271
Sidor 104

Om författaren

Colin Moon föddes den 8 november 1957 i London och är en Sverigebaserad brittisk författare.
Han flyttade under 1980-talet till Sverige (Malmö), och skriver och föreläser sedan 1990-talet om Sverige, svenskar och deras egenheter. Colin Moon har även skrivit utbildningsböcker om telefon- och e-postengelska för svenska affärskvinnor och affärsmän.

Sök efter boken

Det här är en liten bok om möten. Colin Moon har skrivit flera böcker om svenskarna och våra egenheter, denna gång fokuserar han på våra möteskulturer. Den här ska nog främst läsas dels av människor som ofta hamnar i sammanträden och dels av dem som hamnar i sådana men inte är födda och uppvuxna i Sverige.

Det är en rolig bok, en bagatell, kan tyckas, men trots humorn så har den en allvarligt menad poäng också: ska vi funka över kulturgränser så måste vi känna till varandras kulturer, i det här fallet möteskulturer. Det går inte lätt att tillämpa amerikanska klyschor på svenskar eller svenska fikapauser på flitiga japaner, men det är viktigt att känna till att skillnaderna finns. En del av egenheterna svenskarna tillskrivs här är nog inte så exklusivt svenska, egentligen (det finns flera länder där fredag eftermiddag är lite slappare än andra dagar), men Colin Moons noteringar och näsa för ”svenska” detaljer är definitivt underhållande – om man har en chans att känna igen sig, åtminstone. Det krävs också att läsaren är lite insatt i svenska termer, för det strösslas en hel del sådana mitt i engelskan, åtminstone så här:

Anders is a good Swede. And a good Swede is motivated by being given extra responsibilities. It’s much more stimulating than more money. Birgitta mentions the word projektledare – project leader – and Anders imagines an Eldorado of projekthantering and projektstyrning. He mentally signs up for the Praktiskt processledarskap-course.

Boken är en utmärkt present till kontorsnissar, och bör funka finfint på de företagstoaletter som tillåter ”dassböcker” – eller kanske böcker i väntrummet eller köket.

Irene Elmerot

Publicerad: 2010-09-24 00:00 / Uppdaterad: 2010-09-24 00:07

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3874

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?