Krönika

Bokrearapport

Nu tänker jag göra skamlös gratisreklam: både Hedengrens och Söderbokhandeln i Stockholm har rejäla reor – inte några färdiga listor på billighetstryck och restutgåvor där halva katalogen är självhjälpsböcker och inredning, utan osthyvel 40% på rubbet (nästan; hos Hedengrens på allt svenskt, hos Söderbokhandeln på allt som inte redan är reaprissatt). Hedengrens har det bara i två dagar till, passa på.

Alltnog, upp klockan sex, se en period hockey, och sen iväg till första bokhandeln. Att handla reaböcker hos Hedengrens är inte lätt; även med all icke-svensk litteratur undantagen har de fortfarande ett snuskigt stort sortiment, och även om de inte är billigaste i stan innan rean står man liksom ändå där som en VHS-fanatiker i en DC-hub och undrar vart man ska börja. Och det känns ju orättvist att blåsa hela budgeten på första affären, och man har inte fått något kaffe, och man oroar sig för hockeyn (med goda skäl och föga resultat). Så ett par tre böcker senare blir det till jobbet.

Sen Söderbokhandeln efter jobbet, sen SF-bok, sen Bok & Bild. Tack och lov att det är lönehelg. Resultat:
Varlam Sjalamov, Skovelmästaren
Stephen Hawking, A Brief History Of Time
Ryu Murakami, Almost Transparent Blue
Jiang Zilong, Häktningen
Emile Zola, Thérèse Raquin
Mircea Cartarescu, Orbitor: Vänster vinge
Mircea Cartarescu, Orbitor: Kroppen
Pär Thörn, Tidsstudiemannen
Roberto Bolaño, Om natten i Chile
Bohumil Hrabal, Den ljuva sorgen
Alberto Manguel, Nattens bibliotek

…allt för egentligen ganska lite pengar. Och om man drar in lön på att sälja böcker på andra sätt känns det rätt skönt att passa pengarna vidare till (nåja) småhandlare och småförlag, rakt över disk. Det är värt lite missad sömn, värkande rygg, dåligt samvete över allt man inte köpte och allt som ligger oläst från förra rean, bara att få stå där bland alla böcker som kanske suttit där osålda ett tag och nu äntligen får komma ut och sträcka på sig och ropa ”Här är jag! Jag är en tadjikisk roman! Köp mig!” ”Nej, köp mig, jag är hur snyggt designad som helst!” ”Nej, mig, du har ju lovat att läsa mig i åratal nu, vafan väntar du på?” Sen kan man springa in på Åhléns och köpa Sem-Sandberg snorbilligt nån annan dag, bokrean hör dammet, höghyllorna och entusiasterna till.

Så, vad hittade ni? Några kul reor att tipsa om?

Björn Waller

Publicerad: 2010-02-25 23:34 / Uppdaterad: 2010-02-25 23:47

Kategori: Krönika

5 kommentarer

åh! nu blev jag oerhört pepp på bokrea, har medvetet försökt hålla mig ifrån den eftersom det alltid är brist på bokhylleplats i mitt minimala inneboenderum, men nu tror jag allt att jag ska kika in på Hedengrens på lunchen! rapport om resultatet kommer!

Emelie Novotny Redaktionen 2010-02-26 13:28
 

precis tillbaka efter en sväng på Hedengrens nu där jag förstås drabbades av den stora bokreaångesten. Hedengrens är ju en dröm för en bokälskare men också en mardröm för dom med beslutsångest. Till en början fastnade jag bara för sånt som jag redan har hemma i bokhyllan, och det är ju lite onödigt för dom har jag ju..

Sen mötte jag upp Anna C i redaktionen som kom in med lite nya ögon och sunt förnuft. Efter att ha gett bort Fredrik Nyberg Det blir inte rättvist bara för att båda blundar med den vackraste titeln och den vackraste framsidan fick jag med mig Hanna Nordenhöks Hiatus och Jörgen Linds Hägn. Anna fyndade Marie Silkebergs Sockenplan säger hon och Bodil Malmstens Samlade dikter.

Och jag kan bara konstatera att nätbokhandlar nog är bättre för mitt bokberoende, för där får man handla i lugn och ro och kan inte röra vid böckerna.

Emelie Novotny Redaktionen 2010-02-26 15:50
 

Akademibokhandeln vid Sergels torg skall ha 50% på allt pga av läkage i butiken med start idag. Så där bör det ju finnas möjligheter att göra en del fynd.

Oscar Rooth Oregistrerad 2010-03-01 12:59
 

oj. låter som ett guldläge! då måste man ju nästan ta ledigt från jobbet! eller gå dit innan man börjar imorgon…

Emelie Novotny Redaktionen 2010-03-01 15:35
 

Ett fint urval Björn Waller. Jag började i Roberto Bolanos ”Om natten i Chile” men den verkade så bra att jag har sparat den till senare. Gjorde så en gång också med ”Mannen utan egenskaper” men när jag sen läste var den inte riktigt lika bra. Man ska nog ta vara på tillfället o entusiasmen…

Björn Landström Medlem 2010-03-01 23:35
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?