Recension

: Dans kring julgranen
Dans kring julgranen Cisela Björklund och Susanna Hellsing (red.)
2009
Rabén & Sjögren
9/10

Garanterad julstämning

Så har då äntligen dopparedagen kommit. Klapparna ligger inslagna under den gröna och granna granen. Köket fylls av underbara dofter. Sticker man ut näsan utanför dörren möts man av ”Hej, mitt vinterland”. Vad kan då passa bättre än dans kring julgranen? Den här illustrerade barnboken innehåller inte bara texterna till 16 av våra käraste julsånger – utan även dansinstruktioner till de samma. Dessutom ingår det en CD med alla låtarna och lättbegripliga instruktioner från lekledaren Ylva Hellén.

Urvalet av låtar bjuder inte på någon större överraskning. Det börjar med långdans till ”Nu är det jul igen” och avslutas traditionsenligt med ”Raketen”. Däremellan har vi bland annat dansat ringdans till ”Nu har vi ljus” och schottis till ”Mössens julafton”. Inga konstigheter där, alltså. Att dansa zorba till ”Midnatt råder” var däremot en nyhet för mig, något som bjöd på många skratt. Urvalet är bra, men jag saknar ”Tre små pepparkaksgubbar” och ”Prästens lilla kråka”. Givetvis förstår jag att man måste begränsa antalet låtar, men då hade man kanske kunnat offra någon av de låtar som även är tradition på midsommarafton, till exempel ”Så går vi runt om ett enerissnår” eller ”Sju vackra flickor i en ring”?

Gun Jacobsons illustrationer är fina och jag kan tänka mig att många barn skulle tycka om dem. Förutom de barn som är rädda för Jultomten. Boken innehåller nämligen inte färre än 124 tomtar inklusive omslaget.

Karl-Erik och Kerstin Johanssons dansinstruktioner är bra och lätta att förstå. Ungefär hälften av låtarna kommer från ”Lilla kotten sjunger julvisor” utgiven på Gammafon 2005. Där medverkar flera kända namn, som till exempel Eva Röse, Arne Weise och Helen Sjöholm. ”Ritsch ratsch filibom bom bom” är insjungen av Askebyskolans barnkör på ”Min skattkammare 5″ (Gammafon 2000). Resten av låtarna är nyinspelningar, med sång av Ziggy, Zaggy och Cayenne. Av dessa är låtarna från ”Lilla kotten sjunger julvisor” klart bäst. Ylva Hellén sköter sig med den äran och det låter som om de hade väldigt roligt när de spelade in skivan. Man hör de dansande barnens skratt i bakgrunden. Det som hade kunnat göra skivan ännu bättre är om man även hade fått låtarna utan instruktioner.

Det är svårt att hitta negativa saker att säga om den här lilla kulturarvsskatten. Eftersom boken saknar sidnumrering skulle jag ha önskat att låtarna var numrerade även i inlagan. Det hade gjort det enklare att hitta rätt låt om man inte vill dansa dem i turordning. Men det känns som en petitess i sammanhanget. Nej, den här boken borde finnas i varje hem där man firar jul. Så upp och hoppa, bjud upp farmor och lillebror.
Dansa och ha kul för nu är det jul!

Sofia Luthman

Publicerad: 2009-12-24 00:00 / Uppdaterad: 2010-01-02 09:46

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3562

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?