Recension

: Borta bäst
Borta bäst Sara Kadefors
2009
Piratförlaget
8/10

Samhällets botten uppifrån och nerifrån

Utgiven 2009
ISBN 9789164202994
Sidor 345

Om författaren

Sara Kadefors är född 1965 och har bland annat arbetat som radiojournalist. Hon har skrivit flera kritikerrosade för både ungdomar och vuxna, som Sandor slash Ida och Fågelbovägen 32.

Sök efter boken

Sylvia har eleganta kläder, inte en maska har gått på strumpbyxorna, sminkningen är perfekt. Hon är den typiska bilden av en karriärkvinna. Men något är fel. Sylvia somnar i sängarna på Ikea, hon gör sin morgontoalett på möbelvaruhusets handikapptoa, hon dricker deras gratiskaffe och äter av resterna som folk lämnat på restaurangen. Sylvia bor i sin bil.

Några månader tidigare levde Sylvia just det liv som hon ser ut att leva, men något gick snett och hon hamnade helt plötsligt utanför hela det liv som hon omsorgsfullt byggt upp. Hon håller fasaden uppe, men långsamt, steg för steg, sjunker hon neråt. Det är okej att ha samma kläder två dagar i rad, det är okej att hoppa över sminkningen ibland, det är okej att inte ha välmanikyrerade fötter, det är okej att bo tillsammans med en langare, det är okej att själv testa knarket.

Sylvia lever i en helt ny värld, en värld som hon hatar, älskar, fascineras av. Men plötsligt tvingas hon tillbaka till sin gamla värld. Hon ser de enorma skillnaderna och frågorna om vad som egentligen är det bästa livet gör sig ständigt påminda.

I Borta bäst beskriver Sara Kadefors eländet på samhällets botten uppifrån och samtidigt nerifrån. Sylvia har sina vanor och ritualer, hon tänker ytligt Lidingörikt, men har i verkligheten inga pengar och står därmed faktiskt lägre ner på samhällsstegen än de knarkare och misslyckade bibliotekarier som hon lever tillsammans med. Hon bryter alla gränser, som går inte att placera in i ett fack.

Pengar ställs mot vänskap, vänskap mot beroende. Vad är vad egentligen? Och här finns frågan om människors värde. Är den sura, men i nödsituationen så oerhört generösa, langaren Lisbet mindre värd än snobbiga Alice, bara därför att Alice har fler Gucciväskor? Är Alices liv mer värt än Lisbets, eftersom Alice har så många fler dyra saker, mer inflytelserika vänner och så mycket högre status?

Även inställningen till lagligt och olagligt sätts på spel. Lisbet, som förövrigt är en nästan lika intressant karaktär som Sylvia, har sin egen lilla moral. Hon langar visserligen, men det är det enda yrke hon kan, och hon vill minsann inte leva på socialbidrag, eller som Sylvia snatta, hon vill inte vara samhället till last.

Allting är naket och avromantiserat, fult och vardagligt. Men ändå, är inte en äcklig, vidrig, men verklig lycka, bättre än en omsorgsfullt uppsminkad fasad av känslan? Borta bäst får mig faktiskt att börja fundera. Humorn gör allt lite enklare, lite ytligare, det blir ingen djupsinnig existentialism, och ett sådant synsätt behövs ibland när det gäller dessa frågor.

Jag gillar det faktum att boken är skriven ur ett jag-perspektiv. Sylvias tankar blir härligt absurda och naiva, det blir inte lika tillrättavisande som om historien berättats utifrån. Visserligen är väl karaktären Sylvia knappast helt igenom realistisk utan överdriven för att sätta den lustiga lilla knorren på historien. Men det känns mest befriande. Allt behöver inte vara så gravallvarligt och komplicerat.

Det är inte själva handlingen som gör Borta bäst varken intressant eller rolig. Den är relativt simpel och orealistisk, ibland gör den mig till och med irriterad när den är alltför förutsägbar. Nej, det är beskrivningarna av människor och mänskliga fenomen ur en synvinkel som åtminstone för mig är ny.

Textutdrag (Visa/göm)

Anna Nygren

Publicerad: 2009-11-20 00:00 / Uppdaterad: 2009-11-19 11:51

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3507

2 kommentarer

Utifrån texten så kändes betyget aningen för högt, mer som 6 eller kanske 7 av 10.

Hans Oregistrerad 2009-11-20 00:08
 

det som gör boken speciell är att den INTE är förutsägbar. Hela tiden är jag inställd på att a leder till b men inte alls i denna bok, händelsen går sin egen väg. Jag älskade denna bok. stort tack till författaren som berättade med sådan humor ömhet och träffsäkerhet om Sylvia.

De Fralla Oregistrerad 2011-11-05 23:09
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?