Recension

: Mitt nya jag
Mitt nya jag Sophie Kinsella
2009
Damm förlag
9/10

Snabbläst spänning

Utgiven 2009
ISBN 9789173514170
Sidor 350
Orginaltitel Remember Me?
Översättare Elisabet Fredholm

Om författaren

Sophie Kinsella, eller Madeline Wickham som hon egentligen heter, slog igenom 2000 med ”The Secret Dreamworld of a Shopaholic”. Då var hon redan en etablerad författare under sitt riktiga namn. Hon skickade in manuset anonymt till sitt förlag, som antog det, och sedan var succén ett faktum. Sophie Kinsella har även släppt fyra fristående böcker under pseudonym. Hon föddes 1969 i London och har studerat i Oxford. Nu bor hon i brittiska Hertfordshire med sin man och deras tre barn.

Sök efter boken

Lexi vaknar upp på sjukhuset efter en bilolycka. Såvitt hon vet är det 2004 och hon är tillsammans med Nollan Dave, kallas för Snedtand och har ett uselt jobb. Men i själva verket är det 2007 och hon har fixat till tänderna, gift sig med en superläcker miljonär, avancerat på jobbet och bor i en drömlägenhet. Lexi har drabbats av minnesförlust och de tre senaste åren av hennes liv är helt borta.

Det låter lite som en askungesaga, men allt är inte guld som glimmar. Lexi upptäcker att hennes gamla vänner inte vill ha något med hennes nya jag att göra och att hon går under namnet Kobran, eftersom hon är en hänsynslös karriärist. Dessutom äter hon inte kolhydrater. Och varför tänder hon inte på sin egen man?

Lexi försöker vinna tillbaka sina vänners förtroende och rädda avdelningen de alla jobbar på, trots att hon inte minns hur hon ska sköta sitt jobb. Dessutom måste hon ta hand om sin lillasyster som förvandlats från en gullig flicka till en strulig tonåring över en natt (bokstavligt talat) och sen är det ju Jon … Jag säger inte mer än så, för jag vill inte avslöja för mycket av handlingen.

När man slår upp en bok av Sophie Kinsella blir man inte besviken (förutsatt att man gillar chick lit förstås). Hon skriver ledigt och lättläst och lyckas skapa karaktärer som man bryr sig om. Jag vet inte hur trovärdigt själva upplägget är, men det spelar ingen roll. Boken är väldigt underhållande och svår att lägga ifrån sig. Sophie Kinsella skriver så filmiskt att det är lätt att se handlingen framför sig. Nu vet jag inte om den här boken kommer att filmatiseras, men fram till dess kan man titta på teveserien Samantha Who, som har en liknande ramhandling.

Sofia Luthman

Publicerad: 2009-07-07 00:00 / Uppdaterad: 2009-08-01 01:58

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3359

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?