Recension

: Välkommen till himlen
Välkommen till himlen Fannie Flagg
2008
Albert Bonniers förlag
8/10

Hög mysfaktor

Utgiven 2008
ISBN 9789100116156
Sidor 364
Orginaltitel Can't Wait to get to Heaven
Översättare Micka Andersson

Om författaren

Fotograf: Suze Lanier

Fannie Flagg föddes 1944 i Birmingham, Alabama i USA. Hon är författare och skådespelare. Hennes riktiga namn är Patricia Neal men hon fick ta namnet Fannie Flagg för att inte förväxlas med den Oscarvinnande skådespelerskan som hon delar namn med. Fannie Flagg lider av dyslexi, men har trots det skrivit en rad böcker.
De böcker som hittills har översatts till svenska är ”Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café”, ”Daisy Fay och mirakelmannen” och ”En röd liten fågel i juletid”.

Sök efter boken

I upptakten till den här förtjusande boken faller den gamla damen Elner Shimfissle ner från en stege och förs till sjukhuset. Det kanske inte låter som ett så muntert upplägg men det här är utan tvekan en feel good-bok, precis som Fannie Flaggs tidigare böcker.

När Elner vaknar upp på sjukhuset är det alldeles folktomt och hon åker i en hiss som går åt alla möjliga håll. När hon kliver ur den träffar hon någon som hon tycker sig känna igen. Det kan väl inte vara Ginger Rogers? Ännu mer konfunderad blir Elner när hon träffar sin yngre syster Ida, som är död sedan länge. Elner förstår snart att hon har kommit till Himlen och hon har många frågor att ställa till sin skapare.

Under tiden försöker Elners familj och invånarna i hemstaden Elmwood Springs hantera hennes död. Det står klart att Elner varit det lilla samhällets nav och att hon kommer att saknas av många, däribland hennes skyddsling Luther Briggs, det lokala radioprogrammet och alla djur som hon tar hand om.. Hennes väninnor skyndar sig att städa åt henne så att Elners närmaste efterlevande, hennes systerdotter Norma och Normas make Macky, inte ska behöva ta hand om det. Då hittar Ruby en pistol längst ner i Elners tvättkorg. Varför har en snäll gammal tant som Elner ett vapen?

Samtidigt fortsätter Elners himmelska resa. Hon får träffa Gud, i grannen Dorothys skepnad och får receptet på hennes himmelska kolakaka. Hon får även träffa sin stora idol, Thomas Edison och tacka honom för att han lyste upp hela världen. Även om Elner tycker att allt det här är bra så längtar hon efter att få träffa sin döde make.

Men så blir det inte, för Elner är inte färdig med jordelivet. När hon kommer tillbaka skrämmer hon en sköterska halvt från vettet och orsakar panik på sjukhuset, där advokaterna är rädda för att hennes familj ska stämma dem på grund av den felaktiga dödförklaringen. Vad som sedan händer vill jag inte avslöja.

Det här är en härlig bok som man inte vill ska ta slut. Fannie Flagg har förmågan att blåsa liv i sina karaktärer och Elner Shimfissle är inget undantag. Alla borde ha en sådan tant i sina liv. Trots att boken handlar om döden, tidens flyktighet och livets förgänglighet så görs det i en sådan positiv anda att läsningen aldrig känns tung. Det finns en risk med den här typen av böcker och det är att det blir för sockersött och banalt, men jag tycker att Fannie Flagg lyckas undvika det. Jag rekommenderar den varmt.

Sofia Luthman

Publicerad: 2009-02-15 00:00 / Uppdaterad: 2009-02-15 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3213

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?