Recension

: I'm Chevy Chase... and you're not
I'm Chevy Chase... and you're not Rena Fruchter
2008
Virgin Books
5/10

Inte alls kul…

Utgiven 2008
ISBN 139780753513231
Sidor 289
Först utgiven 2007
Språk Engelska

Om författaren

Rena Fruchter, amerikansk pianist och författare, som tidigare skrivit en biografi om skådespelaren Dudley Moore samt varit musikkrönikör i New York Times. Hon bor i New Jersey med sin man.

Sök efter boken

Jag har alltid gillat Chevy Chase. En av de första videofilmerna jag såg i början av 80-talet var "Tom i bollen" och jag kan i tid och otid droppa oneliners från hans karaktärer i "Fletch" och "Ett päron till farsa". Med tanke på hur mycket jag uppskattar just de filmerna och en hel del av det han gjorde på "Saturday Night Live", är det förvånande hur extremt tråkig den här boken är.

Skriven av Rena Fruchter, som tidigare skrivit en biografi om Dudley Moore, är boken en auktoriserad biografi där författaren intervjuat herr Chase och en del av hans vänner, kollegor, släktingar etc. När jag lagt ner boken insåg jag snabbt att jag endast skrattat vid två tillfällen och ett av dessa involverade inte ens huvudpersonen, utan Christopher Reeve.
Det är nästan obegripligt hur en bok om denne man kan bli så intetsägande och trist. Bara det i sig är ju dock en bedrift.

Som helhet är intrycket att det mest går ut på att framställa Chevy Chase som en extremt trevlig, tillmötesgående, givmild och otroligt framgångsrik man som haft en väldigt lukrativ och stadig karriär. Faktum är ju att han i princip inte gjort en enda vettig film sedan "Ett päron till farsa firar jul" 1989.

Mest intressant i boken är väl det faktum att han hade en mycket tuff uppväxt med en mer eller mindre terroriserande mamma och styvfar. Det finns en viss likhet med en annan välkänd komiker, Alan Alda, då han även hade en liknande uppväxt och precis som Chase kommit att bli politiskt involverad. Dock slutar nog likheterna där. Aldas självbiografi "Never have your dog stuffed" är en underbart rolig, välskriven och givande läsning, där hans komiska sida lyser igenom hela tiden. "I´m Chevy Chase and you´re not" är en superb titel, men innehållet kommer aldrig upp på samma nivå. Roligast är nog egentligen när författaren på olika sätt försöker skylla Chases rattfylla 1995 på mängder av olika faktorer och inte det faktum att han helt enkelt drack sig full och sedan satte sig i bilen.

I samband med bokens utgivning kom det även fram att hans anledning till att lämna Saturday Night Live efter endast ett år, var en kvinna. En kvinna han gifte sig med, men som visade sig inte riktigt ha alla bestick i lådan, om man säger så. Att han slutade på SNL erkänner han nuförtiden som ett stort misstag.

En intressant notis i allt det tråkiga är att de rasistrykten som ett tag florerade om herr Chase nu får sin förklaring. I samband med en av hans första seriösa roller, tv-serien "Law and order", där hans spelade en person skapad utefter Mel Gibson och hans rasistiska tillmälen efter en rattfylla, kablades diverse citat ut i skvallervärlden och sades komma från Chase. Faktum är att man helt enkelt bara tagit delar av manuset och sedan satt ihop sin egen lilla historia.

Hans filmer får tyvärr inte några större genomgångar i boken och i de fall där filmerna sågats jämt med fotknölarna av erkända filmrecensenter, lyfter författaren fram anonyma recensioner från nätet, där filmerna istället hyllas. Inte någonstans i boken tas det faktum upp att Chevy Chases karriär i stort sett varit dalande sedan slutet av 80-talet. Boken känns inte ärlig och Chevy Chase framstår mer som en person med dålig insikt om hur hans karriär gått i stå. Det blir inget djup i berättelsen om hans liv, utan mest bara lite skrap på ytan.

Slutligen bör det väl nämnas att Chevy Chase just nu medverkar i programmet "Hjälp" på TV4 och är lite smårolig.

Niclas Müller-Hansen

Publicerad: 2009-02-01 00:00 / Uppdaterad: 2009-02-01 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3199

3 kommentarer

Synd att den verkar tråkig. Blir desto mer sugen på att läsa Never have your dog stuffed. Tack för tipset!

Finpop Oregistrerad 2009-02-01 15:14
 

Finpop: Nej, Chevy är tyvärr inte kul, men Aldas bok är en fröjd. Köp!

Niclas Oregistrerad 2009-02-01 17:16
 

Det besta som finnes!! Efter Seinfeldt då!!

JoePP Oregistrerad 2009-02-02 22:04
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?