Recension

: Kom och kolla
Kom och kolla Ann Forslind
2008
Alfabeta
6/10

Färg och form

Utgiven 2008
ISBN 9789150108293
Sidor 24

Om författaren

Ann Forslind är barnboksförfattare och född 1953. För sin samlade produktion tilldelades hon Elsa Beskow-plaketten 2001.

Sök efter boken

Pim möter Pom på Moderna museet, och sedan springer de runt bland välkända konstverk. Det är handlingen i denna fåordiga bok, där färger och former spelar huvudrollen. De raka linjerna som bildar rum och tavelramar, men också de ostyriga mobilerna i taket och de abstrakta färgkaskader som vissa tavlor utgör. Oavsett om man varit på museet eller inte känner man som vuxen igen konstnärerna bakom: Matisse, Giacometti, Hjertén.

Ann Forslind har gjort flera böcker för barn om konst och måleri tidigare, och jag tänker mig att det är så den här boken bäst används också: för samtal kring just färg och form. Synen på konsten är lekfokuserad – den är något man kan gömma sig i eller färgas av, och helt klart ha roligt med (i kontrast till den omgivande, stillsamt konstbetraktande vuxenvärlden). Det finns ingen ansats till förklaring av olika konststilar eller värdering av olika konstverk. Men man kan säkert inspireras att måla och testa av att titta på bilderna, där också finurligheter finns gömda på sina ställen. Texten är klart sekundär, och de många kommentarer som de olika personerna (och konstverken!) ger ifrån sig på bilderna, känns mer riktade till en vuxen. Om än ibland väldigt roliga, som när Pim och mamma i inledningen av sitt besök fokuserar på lite olika saker: medan Pim tänker ”Roligt roligt roligt” tänker mamma ”Kaffe kaffe kaffe”.

Alice Thorburn

Publicerad: 2008-12-13 00:00 / Uppdaterad: 2009-11-01 20:04

Kategori: Recension | Recension: #3149

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?