Recension

: Stockholm – en historia i kartor och bilder
Stockholm – en historia i kartor och bilder Helena Friman Göran Söderström
2008
Wahlström & Widstrand
8/10

Praktverk om Stockholms historia

Utgiven 2008
ISBN 9789146218432
Sidor 224

Om författaren

Helena Friman har arbetat vid Stockholms stadsmuseum. Göran Söderström har forskat mycket om Strindberg, och var under många år sekreterare i Stockholms skönhetsråd.

Sök efter boken

Det finns mycket skrivet om Stockholms historia. Av den anledningen kan det vara svårt att hitta en ingång som på något vis är nyskapande, och inte bara upprepar vad andra redan har gjort. I den här boken vill författarparet Helena Friman och Göran Söderström, precis som bokens titel också säger, presentera Stockholms historia i kartor och bilder.

Bokens titel gör utan tvekan skäl för sig: vartenda uppslag är rikligt och vackert illustrerat med en rad utvalda bilder, allt ifrån nyskapade kartor över stadens äldsta historia, till samtida bilder från respektive perioder. Här finns kända målningar och kopparstick – såväl Vädersolstavlan, Eric Dahlberghs Suecia-verk som till exempel Johan Sevenboms målningar – blandade med en mängd mer sällan återgivna fynd i de bildskatter som finns på olika arkiv och museer. Några exempel på det senare är blodbadstavlan (ett medeltida propagandaverk), Stockholms äldsta karta från 1600-talets början, ett urval av de första fotografierna av staden eller bilder från stadsomvandlingen under 1950- och 1960-talet.

Bokens författare har en ambition att ge en översikt över stadens historia, från forntid fram till modern tid. Man kan således läsa om hur staden uppkom, om krig, politik och livet i den tidiga staden, och mycket mer. Allt det här skildras väldigt väl genom den stora mångfald av bilder och kartor som författarna har sammanställt. När vi kommer fram till modern tid kommer den fysiska planeringen av staden att hamna allt mer i fokus för skildringen, vilket gör att livet för människorna i staden inte riktigt får samma uppmärksamhet i det kapitlet. Det gör också att kapitlet om den moderna staden kan upplevas som något mindre levande än de om stadens äldre historia.

Texterna i den här boken fungerar väl för att ge en bakgrund till och förståelse av bilderna – men det är just de senare som utgör bokens verkliga värde. Det mest slående med boken är nämligen hur väl bildmaterialet lyckas med att sammanfatta och beskriva stadens historia, något som gör att den kan fungera både för nybörjaren och för den som redan har läst mycket på temat. Författarna har genom alla dessa bilder presterat ett mycket vackert och lättillgängligt praktverk om huvudstadens historia. Boken kan av den anledningen vara en fin julklapp för både nuvarande och utflyttade 08:or med en gnutta historieintresse.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2008-12-07 00:00 / Uppdaterad: 2008-12-07 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3131

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?