Recension

: Det dom inte sa - om hur jag blev feminist
Det dom inte sa - om hur jag blev feminist Lisa Lindén
2008
Tiden
8/10

Ta tillbaka allt som är ditt

Utgiven 2008
ISBN 9789185243914
Sidor 182

Om författaren

Fotograf: Christian Saltas

Lisa Lindén är född 1976 och har en fil mag i genusvetenskap med inriktning mot litteraturvetenskap och dramatik. Sedan 2001 har hon arbetat med genusfrågeställningar på olika sätt.

Sök efter boken

Jag känner inte till så många feminister som hatar män. Inte fler än det finns män som hatar feminister i alla fall [...].

På sidan 83 i Det dom inte sa formulerar Lisa Lindén i två korta meningar (de ovanstående), ungefär vad boken handlar om. Det dom inte sa är en bok riktad till tjejer (eller killar, för den delen) i åldern ungefär femton och uppåt. Lisa Lindén tar på sig uppgiften att berätta vad feminism egentligen står för, att det inte handlar om manshat och orakade ben i första hand. Och hon gör det bra. Det är överskådligt och lättfattligt utan att bli för tunt. Det finns förstås mycket mer att säga i ämnet, men det är till för en annan sorts bok att göra.

Det dom inte sa tar avstamp den gamla parollen att det personliga är politiskt, och därför är det en personlig bok Lisa Lindén skrivit. Historik och förklaringar varvas med personliga betraktelser från författarens liv och uppväxt. Den är inte särskilt teoretiserande, men det är heller inte meningen. Syftet är att väcka engagemang, att få unga människor (eller gamla) att se vad feminism faktiskt egentligen handlar om. Teoretiserandet kan man ta sen, om man har lust med det. Men att starta intresset för feminism och genusfrågor med att läsa svårt teoretiserande böcker är inte vad jag skulle rekommendera.

Om man börjar en bok med att citera Annika Norlin har man i och för sig fått mig på sin sida direkt, men jag tycker ändå att Det dom inte sa är en väldigt bra och tydlig bok. Det är så enkelt att luta sig tillbaka och tänka att könsskillnader är av naturen och att det inte går att ändra på. Det är den lätta vägen, ingen behöver göra något åt att kvinnor har lägre löner, eftersom det alltid har varit så. Men då kanske man behöver någon som lugnt och stilla berättar för en att bara för att vi tror det var på ett sätt på stenåldern betyder inte det nödvändigtvis att det är det enda sättet. Eller att det måste vara så för all framtid.

Det dom inte sa är 2000-talets, och tonåringarnas, Under det rosa täcket. Och det slutar aldrig att vara helt nödvändig läsning. Oavsett om man är 18 eller 65.

Stina Sigurdsson

Publicerad: 2008-11-24 00:00 / Uppdaterad: 2011-07-04 22:18

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3118

2 kommentarer

Word!

Henrik Oregistrerad 2008-11-24 00:48
 

Så bra att man vill bli feminist på stört!!!!

Journal of European Public Policy Oregistrerad 2008-11-24 11:41
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?