Recension

: Handbok för mammor
Handbok för mammor Benrik Limited
2008
Känguru
4/10

Som ett humorfödelsedagskort

Utgiven 2008
ISBN 9789185476732
Orginaltitel The Mother's Book
Översättare Samuel Paulsson
Först utgiven 2007

Om författaren

Benrik Limited grundades 2003 av Ben Carey och Henrik Delehag. De anser sig ha uppdraget att föra in lite anarki i våra förutsägbara liv. De har bland annat gjort ”Den här kalendern kommer att förändra ditt liv”.

This website will change your life – Här berättar författarna mer om sina projekt.

Sök efter boken

Humor och sudoku. Det är vad Känguru förlag, ett underförlag till Lind & Co, har specialiserat sig på. Och det tycks gå bra. VD tillika redaktör Kristofer Lind startade Lind & Co som nittonåring 1999, och förra året köpte förlaget upp Fischer & Co. Enligt en artikel i Dagens Nyheter omsätter de tillsammans över tjugo miljoner kronor. Titlar som Lilla boken om blondiner och Sveriges sämsta skivomslag går uppenbarligen hem.

Handbok för mammor utlovar sig för att vara ett ”motgift till det sentimentala trams som omgärdar moderskapet” och driver hyfsat rejält med den svåra mammarollen, barns faiblesse för omvänd psykologi (broccolin är förgiftad, ät den inte) och tonåringars oförmåga att kommunicera (Nnnnhhhh… betyder ju givetvis ”tack så mycket, maten var smaskens!”). Bakom det färgglada potpurrit av listor, illustrationer och tips gömmer sig Benrik, en pseudonym för duon Ben Carey och Henrik Delehag. Karlar som skriver till mammor om hur de borde uppfostra sina barn. Resultatet? Lite grabbigt, lite hurtigt och ungefär vad man kan förvänta sig. En del saker är lite småkul såsom listan med Saker och ting att diskutera med andra människor annat än hur unikt fantastiska dina barn är. Eller hur man får tiden på bilresan att gå med mer moderna lekar såsom att testa hållbarheten på bilens lösa delar och sedan rapportera till tillverkaren för att få ut ersättning.

Men. Det känns ju inte särskilt nyskapande. Inte jätteoriginellt. Känslan som framträder är ungefär som ett födelsedagskort under kategorin humor på Coop Forum. Ni vet sådana där med en yppig dam på framsidan som när man öppnar kortet visar sig vara ett par kastrull-lock. Fast Handbok för mammor är förstås lite gulligare. Och det är väl lite roligare att få en chockrosa bok i present än ett vulgokort. Kanske.

Äsch. Jag är väl helt enkelt fel målgrupp. Barnlös, humorlös och utan läggning för presentböcker.

Textutdrag (Visa/göm)

Sara Sandbacka

Publicerad: 2008-08-29 00:00 / Uppdaterad: 2012-01-07 11:12

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3029

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?