Recension

: Van Halen: A visual history 1978–1984
Van Halen: A visual history 1978–1984 Neil Zlozower
2007
Chronicle books
9/10

Everybody up!

Utgiven 2007
ISBN 9780811863049
Sidor 232
Språk Engelska

Om författaren

Neil Zlozower, amerikansk fotograf som varit verksam sedan 1970-talet.
Hans foton fyllde tidningar som Hit Parader, Circus, Faces Rocks och Kerrang under hela 1980-talet och han var en av de främsta när det gällde att fotografera hela den musikaliska s.k. LA-scenen och all dess glamour.
Ett av de senaste jobben var för bandet KISS inför deras stundande ”KISS ALIVE/35 World tour”

Författarens hemsida – Mängder med bilder från hela hans karriär.

Van Halen, Oakland 1981 – Blir inte mer magiskt än så här.

Sök efter boken

Oakland, Kalifornien 1981. Van Halen filmas av sitt skivbolag för framtida promotion i tv och annan media. Tre låtar finns ute sedan lång tid tillbaka och fans världen över har mer eller mindre sansade teorier om var resten av det filmade materialet finns.

David Lee Roth, i tighta spandex, står högt uppe på trumpodiet när Eddie Van Halen tuggar igång riffet till klassika "Unchained". Nonchalant skanderar herr Roth "Everybody up!" och kastar sig sedan ut i en perfekt split. Det blir inte bättre än så.

Nämnda band är är även anledningen till min första och enda respons på en journalists recension. Markus Larsson på Aftonbladet gav en av deras samlingsalbum ett plus i betyg, vilket jag har ytterst svårt att förstå. Som musikjournalist kan du inte ha det minsta intresse i musik med en sådan betygssättning. Naturligtvis fick jag inget svar.

Jag har fullkomligt avgudat Van Halen sedan plattan "1984" kom ut. Mina föräldrar sa strängt nej till till att åka till Stockholm och bevittna Monsters of Rock på Råsunda 1984 och istället fick jag lyssna på ett reportage på radion. Ett reportage som jag sedan lyssnade på om och om igen och som faktiskt finns kvar på ett gammalt BASF-band nere i källaren.

"1984" kom att bli sista plattan med David Lee Roth och därefter tog Sammy Hagar över och bandet sålde otroliga 40 miljoner skivor med honom. Men det är ju den klassiska tiden med alla frontmäns frontman som är den väsentliga. Bandet har ju nu återförenats med gamle Diamond Dave och just när detta skrives, befinner de sig ute på sin andra vända i USA och spelar inför fullsatta arenor.

Fotografen Neil Zlozower, som jag upptäckte på tidigt 80-tal i tidningar som Faces, Circus och Hit Parader, har nu samlat sitt digra fotomaterial med bandet. Han var deras hovfotograf från första skivan fram till tidigare nämnda "1984" och fanns med överallt. Det är ett fantastiskt material som presenteras på 230 sidor och till sin hjälp har han kommentarer från allehanda rockstjärnor. De berättar om sina personliga möten med bandet eller om när de för första gången hörde "Eruption" eller "Runnin´with the devil". Eller som Joe Elliott i Def Leppard så fint uttrycker det: "I heard ´Runnin´with the devil´ and nearly shat myself!"

Förordet är skrivet av självaste Diamond Dave och även fotografen själv ger en kort introduktion till sitt möte och arbete med bandet. Därefter följer bilder i kronologisk ordning med början 1978 fram till sista turnén och en avslutande bild med bandet ståendes längst fram på scenen, blickandes ut över ett folkhav i en arena någonstans i USA.

Kommentarerna från Lemmy, Ted Nugent, Gene Simmons, Les Paul, Steve Lukather, Stephen Pearcy mfl målar upp en bild av ett band som revolutionerade hårdrocken i slutet av 70-talet och som influerade mängder med blivande och hoppfulla musiker. Framförallt beskrivs den påverkan som Eddie Van Halen hade på allehanda unga gitarrister. Kul och intressant läsning även om det självfallet är bilderna som står för den huvudsakliga talan i denna fotobok. Dock finns här ett litet minus. Jag saknar info om alla dessa bilder. Platser, arenor, små anekdoter från det givna fototillfället som hade kunnat ge ytterligare kraft till boken.

Det här är bilder från en svunnen tid med ett band som under några år verkligen var "big rock", som de uttryckte det själva. Jag låter Diamond Dave avsluta denna recension med en av sina många klassiska dräpare: "People say that life is a cesspool of darkness and despair. Well, we of Van Halen are sailing through it in a yacht."

Niclas Müller-Hansen

Publicerad: 2008-02-24 00:00 / Uppdaterad: 2009-04-20 22:04

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2823

3 kommentarer

Jag tycker att det är förkastligt att ni har den här typen av recensioner på en sida som utger sig vara en av Sveriges främsta litteratursidor. En bilderbok om några föredettingar från rockvärlden?
Det finns så mycket intressant skönlitteratur och poesi som bättre förtjänar det här utrymmet.

Emil Oregistrerad 2008-02-24 21:00
 

Hur menar du nu? Det är en bok. Här recenseras böcker. Dbc utmärker sig, om inte annat, just genom bredden. Det är ingen lyriksajt bara, eller?

Skriet från vildmarken Oregistrerad 2008-02-24 22:20
 

Emil: Visst är det hemskt…
Tänk att någon kan tycka en sådan bok är värd att recensera. Men du får ju hålla med om att herr Roths avslutande ord är ren och skär poesi, eller?
Tur att vi alla har olika smak för hur skulle det annars se ut?
Jag klagade på Larsson och du på mig. Ordningen återställd.

Niclas M-H Oregistrerad 2008-02-28 09:00
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?