Recension

: Hello Sweden, I'm Johnny Cash
Hello Sweden, I'm Johnny Cash Börje Lundberg
2007
Reverb
10/10

Mannen i svart besöker Sverige

Utgiven 2007
ISBN 9789197568494
Sidor 234
Medförfattare Lasse Lindfors

Om författaren

Börje Lundberg har tidigare skrivit böcker om Elvis, Rolling Stones och Beatles. Han köpte sin första skiva med Johnny Cash 1959 och såg honom live för första gången 1968. Han jobbade som journalist på Expressen i 35 år.

Sök efter boken

Det här kan vara en av årets snyggaste böcker! Eller, om ni så vill, årets kärleksförklaring.

"Hello Sweden, I´m Johnny Cash" är en enastående berättelse om en av de stora countrylegenderna och alla hans besök i vårt lilla avlånga land. En inblick i en stjärnas liv som många gånger inte är möjlig för oss andra dödliga. Dessutom ges en utförlig diskografi, mängder av intervjuer med människor omkring Cash, samt fullständiga låtlistor från spelningarna. Med andra ord rena rama julafton för alla Johnny Cash-fans.

Allt tar sin egentliga början då Lasse Lindfors ser Johnny Cash på tv 1969 och blir fast direkt. Spola framåt till 1976 och samma Lasse träffar Johnny Cash i Stockholm och av någon anledning tar den stora artisten svensken under sina vingar och det blir början på en nära och varm vänskap männen emellan, som håller i sig fram till Johnnys död 2003.
Lasse får följa med på turnéer, intervjua honom, komma backstage och till och med besöka Johnny i hans hem i USA. Lasse kommer närmare honom än många andra och får en inblick i sin stora idols liv som är få förunnat.

Boken påminner utseendemässigt en hel del om den superläckra boken om Hasse och Tage, som kom ut för några år sedan. Faktaspäckade texter med intressanta detaljer komplimenteras av otroliga bilder, som många gånger är tagna av Lasse själv. Bästa bilden är dock den på en avspänd Lasse och en snyggt cool Cash på den förstnämndes altan i Åby utanför Norrköping 1983. De ser ut som vilka gamla vänner som helst och man undrar ju givetvis vad de just i det ögonblicket pratade om. Just samtalen dem emellan beskrivs boken igenom och visar en ibland något sliten stjärna, men samtidigt en stjärna med ett enormt stort hjärta som överöser Lasse med allehanda presenter. Privata stövlar och kläder, saker från filminspelningar mm. En våt dröm för alla fans och samlare.

Själv hade jag det stora nöjet att få uppleva "The man in black" live 1997 på Lollipopfestivalen i södra Stockholm. Konserten kom att bli hans sista i Sverige och även om jag idag, tio år senare, endast minns fragment av spelningen, är det ett av de konserttillfällen som ligger mig varmast om hjärtat. Cash var krasslig, men gjorde i mitt tycke ett alldeles formidabelt framträdande.

Börje Lundberg, som också träffade Cash mängder med gånger under åren, har tillsammans med Lasse Lindfors, snickrat ihop en bok så fylld av värme och uppriktig kärlek att man själv blir alldeles varm inombords. Det här är så mycket mer än bara en sammanställning av legendarens alla Sverigespelningar. Det är en bok om vänskap och det är vackert, ömt och alldeles underbart! Jag kan inte nog understryka hur otroligt snygg den här boken är, men den har även ett innehåll som verkligen berör. Johnny Cash visas upp på ett aldrig tidigare sätt och jag kan bara konstatera efter att ha läst sista sidan, att jag för alltid kommer att vara avundsjuk på Lasse Lindfors.

Niclas Müller-Hansen

Publicerad: 2007-10-16 00:00 / Uppdaterad: 2007-10-16 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2666

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?