Recension

: Älvdrottningen
Älvdrottningen Eva Stina Byggmästar
2006
Wahlström & Widstrand
9/10

Happy days!

Utgiven 2006
ISBN 9146214836
Sidor 85

Om författaren

Fotograf: Thron Ullberg

Eva-Stina Byggmästar, född i Jakobstad år 1967, debuterade som 19-åring. Hon har återvänt till Finland efter att ha bott i Sverige i många år. För sin poesi har hon erhållit bl.a. Finlands Rundradios poesipris 1995, Den dansande björnen (delades tillsammans med Penti Holoppa), Sveriges Radios lyrikpris 1998 och Guld-prinsen 1998.

Sök efter boken

Söker du en varaktig partner? Ska den ha glimten i ögat, vara romantisk, ömsint och uppskatta skogspromenader? Ska den ge dig massor med blommor? Här, varsågod: "Älvdrottningen".
Det är svårt att inte låta sig charmas av Eva-Stina Byggmästars poesi. Den är glad, lite rufsig, lite yrvaken och mjuk och skön och galen. Den är förälskad, den gillar livet.

Poesi är ju ofta inte så skojig, det är den genrebilden de flesta har. Och om den är rolig är den rolig på ett oroligt vis, som ett kluvet Kristina Lugnskratt. Men "Älvdrottningen" är annorlunda, att läsa den är:

u n d e r b a r t !

soooooolguuuuuuuuuuula!

Vittring av lemoner!

att vara bevingad

Boken är inte svårläst. Det är en må bra-upplevelse, en liten grön, sammetslen energikick, en påminnelse om att livet är fint, gott att leva. Att, oj vad sexiga blommor kan vara – utan metaforer. Det behöver inte vara så komplicerat, kärleken behöver inte vara hjärta lika med smärta. Den behöver inte vara ett plus två och bara kretsa runt det. Det kan vara en stammande kärleksförklaring, det kan vara att bara brassa på med kindpussar, ta på sig grönmönstrade filttofflor, att bara vila en loj dag.

Det Byggmästar gör är att använda sig av det slitna och symboliskt laddade blomsterspråket. Kaxigt och nyfiket blandar hon sedan ett vardagligt, rättframt tilltal med rosenknoppar, sol och måne och stjärnblå hyacinter. Hon har ett lekfullt och oförskräckt förhållningssätt till orden. Krockarna mellan de olika poetiska tilltalen gör dikterna levande och friska, en del börjar med det klassiska åberopandet O, och innehåller en snösko eller pyjamas. Andra börjar med; Meeeeeen hoppsan, eller ojojoj och fortsätter med gudinnor, herdinnor och nymfer. Trots att den som tilltalas i dikterna ofta är utskriven som en hon, känner man sig aldrig utestängd. Man blir glad även av andras kärlek.

Textutdrag (Visa/göm)

Sigrid Nurbo

Publicerad: 2007-09-18 00:00 / Uppdaterad: 2007-09-18 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2637

5 kommentarer

Lemoner!

Daniel Oregistrerad 2007-09-18 10:51
 

Ja, så står det faktiskt. Jag vet inte riktigt vad det är – men det låter gott.

Sigrid Nurbo Redaktionen 2007-09-18 13:46
 

Var lite otydlig; jag tycker att det var ett väldigt fint ord.

Daniel Oregistrerad 2007-09-18 18:00
 

Citroner? :-)

Sanne Oregistrerad 2007-09-19 10:19
 

[...] Älvdrottningen [...]

 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?