Recension

: Betongen brinner : om utanförskap i dagens Frankrike
Betongen brinner : om utanförskap i dagens Frankrike Torun Börtz
2007
Leopard
8/10

Globalisering och klassproblematik

På omslaget står en pojke i gulsvart fotbollsmundering. Ena foten är uppe i luften och i vänstra hörnet flyger en boll mot en ljummet blå himmel. Rörelsen sker mot en fond av grön betong, dekorerad av sprayburkar. Bland de snirkliga bokstäverna kan man bland annat urskilja namnet Farid. Om man vänder på boken ser man fortsättningen av bilden. I vänstra hörnet står en mörkhyad pojke i blå fotbollsmundering och lutar sig mot betongväggen. Perspektivet är detsamma men placeringen gör att han till skillnad från den vita pojken inte tillhör förgrunden.

Jag behöver väl knappast påpeka att omslaget till Betongen brinner är väl valt. Torun Börtz, frilansande journalist för bland annat TT Spektra, kan de franska bakgatorna som sin egen ficka. Det handlar om ett Frankrike bortom välkomnande vingårdar och pittoreska medeltidsbyar. Ett Paris långt ifrån boulevarderna och museerna. Det handlar om orter som saknar stadens självständighet och koncentrat av mänsklig aktivitet. Orter där köpkraften är låg liksom invånarnas inkomster. Orter med så kallade "integrationsproblem".

Vi får träffa Sami, en av de cirka sjutti personer som Börtz intervjuat. Hans föräldrar är från Algeriet. Han är trettisju år och har fast jobb. Samtalet kretsar kring rasism och novemberupploppen, två sammanhållande teman i boken. Sami berättar om vänner som fått stryka meriter på sina cv:n för att få jobb. Han berättar om hur hans vänner fått sälja cannabis för att överleva. Om hur han slog sönder grejer när han var ung, om hur förbannad han var på betongen och tomheten. Men det som upprörde honom allra mest var talet om "integration".

- Det är ett rasistiskt ord. Ett outhärdligt ord. Jag föredrar att bli kallad "arabjävel". Vad ska jag integrera mig i? Ska jag börja använda blå linser?

Samtidigt ger Börtz en skrämmande bild av det politiska klimatet. I parlamentshuset står Nicolas Sarkozy och blickar ut över det kaos som omsluter honom. Han ger löften om att köra ut istället för att upprusta. Att ge piska istället för morot. Högern rör sig hela tiden i utkanten av problemen. De beskyller rapmusiken för att fördärva ungdomarna. Det är utlänningarnas polygama natur som gör att ungarna inte har någonstans att vara. Därför springer de runt och bränner bilar. Den franska högern har så aparta teorier att de får vårt folkparti att framstå som socialliberalt.

Betongen brinner är en nödvändig bok. Inte bara för den som vill förstå den franska idédebatten utan också den svenska. Vi har samma problem här fast i mindre skala. Den handlar om hur man tacklar en globaliserad värld. Och framförallt hur en ny klassproblematik uppstår. Ingen borde tvingas stå lutad mot betongen medan andra spelar fotboll. Inte någonstans.

Textutdrag (Visa/göm)

Rasmus Landström

Publicerad: 2007-09-12 00:00 / Uppdaterad: 2011-07-04 00:33

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2630

6 kommentarer

"…får vårt folkparti att framstå som socialliberalt" – det är det ju också, eller hur? Vänsterns hat mot folkpartiet är fullständigt absurt, som när narren Masoud Kamali kallar Nyamko Sabuni främlingsfientlig. Det är svårt att ta en ståndpunkt som utgår från denna källa på allvar.

emil Oregistrerad 2007-09-12 11:52
 

nä, fp är ett rasistparti. Nu vill de visst inskränka yttrandefriheten också.

alfred Oregistrerad 2007-09-12 14:24
 

Lägg ner dom här politiska recensionerna… Så förödande för trovärdigheten. Är recensenten 15 år liksom och hatar sig själv?

tröttsamt Oregistrerad 2007-09-13 02:03
 

Folkpartiet har uppvisat ett fantastiskt konservativt ansikte de senaste 10 åren. Socialliberala har de absolut inte varit, vilket väl bevisades av att Jan gick ut och sa att de inte hade varit särskilt socialliberala på sistone och för att blidka just den socialliberala falangen inom partiet sa att de skulle bli mer socialliberala med han som partiledare. Men han lurar inte någon.

Metersystemet Oregistrerad 2007-09-13 11:03
 

Tror kappast att vänster hatar fp utan vill de att fp visar sitt rätta ansikte.
Fp har försökt gömma sig bakom Sabuni och några till – utan framgång.
När det gäller Frankrike – gammal kolonialmakt som plundrade och knäckte för hundra år sedan och som gör det fortfarande på lite "finare" sätt.

Cece Oregistrerad 2007-09-13 20:24
 

Om boken är politisk så måste ju recensionen beröra det! Recensionens geniala avslutning talar ju om bokens relevans i dagens Sverige. "Den handlar om hur man tacklar en globaliserad värld. Och framförallt hur en ny klassproblematik uppstår. Ingen borde tvingas stå lutad mot betongen medan andra spelar fotboll. Inte någonstans." BRA!

namn Oregistrerad 2007-10-22 11:53
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?