Utgiven | 2007 |
---|---|
ISBN | 9789170373299 |
Sidor | 300 |
Översättare | Stefan Lindgren |
För ett par år sedan släpptes Mark Lynas’ bok Oväder, där författaren gav sig i kast med att beskriva de katastrofala följder som de globala klimatförändringarna håller på att orsaka. Budskapet i den boken var att klimatförändringarna redan har börjat ge upphov till stora effekter – men att utvecklingen går att vända.
Med Sex grader kommer nu en uppföljare till Lynas’ tidigare bok. När de varningsklockor författaren försökte ringa i, i sin förra bok, inte räckte till så tar han nu till ett så tungt artilleri han kan. Vad vi här får oss till livs är en rejäl domedagsprofetia om vad som väntar oss om vi inget gör. Lynas gör själv liknelser till Dantes Inferno när han skriver om allas vår framtid.
Boken kan väl enklast beskrivas som en popularisering av klimatforskares prognoser för hur framtiden kan komma att se ut, när den globala uppvärmningen når olika nivåer. Lynas har samlat en lång rad vetenskapliga forskningsrapporter som alla försöker sia om framtiden, utifrån bästa tillgängliga modeller över hur klimatet samagerar med andra faktorer i vår värld. Lägg sedan till en dos spekulationer och historiska tillbakablickar till tidigare istider, så har man den här boken i ett nötskal.
Det låter kanske inte så kul, men Lynas gör sitt bästa för att göra historien intressant. Han skriver också bra, även om den här boken inte är riktigt lika levande som sin föregångare Oväder. Istället går han här in på djupet i frågan om klimatförändringarnas framtida konsekvenser, på ett sätt som Oväder inte gjorde.
Boken är en skrämmande läsning om naturkatastrof på naturkatastrof – samt förstås ett par mindre områden som eventuellt kan komma att gynnas av ett varmare klimat. Osäkerheten är förstås stor i många av prognoserna, men helheten visar ändå på att även mindre klimatförändringar kan komma att få monumentala konsekvenser.
Vi – framförallt de rika länderna i Nord – måste agera snabbt, och vi måste agera kraftfullt, konstaterar Lynas. Om ett par år kan det vara för sent – halterna koldioxid i atmosfären kan då ha nått sådana nivåer att vi kan ha satt igång en utveckling som då inte längre går att vända. Alarm! Alarm! Stora varningsklockan ljuder! Agera nu!
Författaren vill få läsaren att inse vidden av problemet. Han förstår däremot inte, skriver han, att åhörare på föredrag han har hållit blir nedslagna av hans budskap. Själv har jag inte svårt att förstå det – författaren erbjuder inte mycket till diskussion om hur världen faktiskt skulle kunna vända utvecklingen, men tanke på allt motstånd som finns mot att genomföra några radikalare förändringar. Framförallt lämnas den vanliga läsaren utan några som helst råd om vad man som enskild individ ska ta sig till härnäst, när man slagit igen boken.
Även om Lynas vill inge hopp om att framtiden ännu går att rädda undan katastrofen, lämnas man i slutändan med en stor portion hopplöshet inför hur oöverstigligt problemet verkar vara. Det är synd på i övrigt så rara ärtor.
Publicerad: 2007-09-06 00:00 / Uppdaterad: 2010-09-18 11:33
En kommentar
Om endast radikala förändringar räcker för att göra något åt problemet, måste väl detta i rimlighetens namn också sägas. Det vär väl betydligt mer nedslående med ledande opinionsbildare sm säger: Lugn! Byt lite glödlampor så löser vi historiens största kris. Alla inser ju innerst inne att det aldrig kommer att räcka. Dags att genomföra den radikala omställning som krävs. NU.
#
Kommentera eller pinga (trackback).