Recension

: Utrotningshotat
Utrotningshotat Johan Tell
2007
Max Ström
4/10

Present till parmiddagen

Utgiven 2007
ISBN 9789171260611

Om författaren

Johan Tell är författare och krönikör. Han föddes 1959 i Helsingborg och har bland annat skrivit böckerna England, England (2001), Älskade fritidshus (2002), Lagom – sanningar och myter om det vi kallar svenskt (2004) och Träd kan rädda världen (2008). Dessutom är han ”medförfattare” till en rad böcker av bland andra Ola Skinnarmo, Joakim Langer och Christer Fuglesang.

Sök efter boken

Jag kan se scenariot framför mig. Hembjudna för första gången till det där paret som man gärna vill, men ännu inte känner så bra. Och nu ska den brukliga presenten inhandlas. Choklad känns passé, leksaker likaså och det får absolut inte bli någon oväntad överraskning. Man ställer färden mot Designtorget och dess finurliga, väl formgivna men också undvarbara sortiment. Och där, på bokavdelningen, hittar man den: Johan Tells Utrotningshotat – en harmlös fotobok med tillhörande funderingar rörande vardagsföremål som t.ex. bidén, sopnedkastet och overheadprojektorn, som alla riskerar att försvinna ur vårt moderna samhälle. Om de inte redan gjort det.

Utrotningshotat är onekligen en perfekt presentbok. Inte bara utifrån tanken att det näppeligen finns någon som köper boken till sig själv, utan också utifrån det faktum att boken tillhandahåller ett antal (femtio för att vara specifik) ingångar till samtalsämnen som inte kommer att göra någon upprörd. Tell blandar friskt mellan egna berättelser (som skulle kunnat kallas anekdoter om de varit lite humoristiska) och korta sammanfattningar för hur exempelvis intresset för gillestugor ökat och minskat för att sedan försvinna helt under tidens lopp.

Så visst är den ändamålsanpassad. Och om det är ett viktigt kriterium så kommer säkert många att köpa och ge bort den. Vi kommer att ta emot den och använda den samma kväll för att hålla samtalet vid liv utan att får den skull råka hamna i några verkliga diskussioner. Som ett fredsprojekt kan man acceptera boken, även om den egentligen bara säger att vi inte riktigt känner varandra.

Rikard Liljenskog

Publicerad: 2007-06-11 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-16 00:55

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2521

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?