Recension

: Från Sapfo till Cyborg
Från Sapfo till Cyborg Lena Lennerhed
2006
Gidlunds
6/10

Ut och in och bak och fram

Utgiven 2006
ISBN 9178447070
Sidor 240

Om författaren

Lena Lennerhed är idéhistoriker och ordförande i RFSU. Hon undervisar i genusvetenskap vid Södertörns högskola och har bland annat skrivit Frihet att njuta: Sexualdebatten i Sverige på 1960-talet (1994), Sex i folkhemmet: RFSU:s tidiga historia (2002) och Historier om ett brott. Illegala aborter i Sverige på 1900-talet (2008).

Lennerhed på Södertörn – Södertörns högskolas sida om Lennerhed.

Sök efter boken

Med tanke på den här bokens titel borde den vara i alla fall omkring 3000 sidor, drygt en sida för varje år. Det är den alltså inte, på gott och ont. Istället liknar den historieundervisningen som man är van vid, det vill säga en västerländsk aproage förpackad i tidsmässigt kvantitetsskeva avsitt. Det börjar med antiken och slutar med postfeminismen och däremellan, ett kapitel om den muslimska feminismen – något pliktskyldigt känns det som. Boken är som en kaka med något för välkänd smak, de goda russinen finns där också. Rösträttfrågan är till exempel en skrynklig historia, av de vidare lästipsen som ges känns den frågan som någon man gärna vill utveckla.

Låt oss få det sagt, titeln, eller i alla fall undertiteln är en hyperbol. "Från Sapfo till Cyborg: idéer om kön och sexualitet i historien" behandlar idéer om kön och sexualitet i den västerländska historien och med stark tonvikt på det kvinnliga könet och dennas sexualitet. Syftet med boken är, som det går att läsa i inledningen: att ge en orientering om hur tänkandet kring kön och sexualitet formulerats och förändrats. Och det är på historikers vis gjort med det källmaterial som finns. Men det finns mer att säga om kön, något som bevisats i till exempel boken "Rädd att falla: studier i manlighet", där bland andra idéhistorikern Claes Ekenstam medverkar.

Det finns inte ett kön, det finns i all fall minst två – något som den här boken ställer sig bakom rent teoretiskt, men den tar en helt annan vändning i praktiken. Trots att de enskilda texterna i "från Sapfo till Cyborg", alla skrivna av väletablerade idéhistoriker, håller hög klass, blir sammansättningen något olycklig. Tillsammans tenderar texterna att bölja mellan att skildra kvinnokampens framväxt med allt ifrån juridiska rättigheter, sociala reformer och sexuell frigörelse. Samtidigt är de flesta personer som kommer i fråga som referenser i boken män, det är Aristoteles, Platon, Foucault, Mill, Locke, Thorild, Descartes, Hobbes med flera som ger sin syn på kvinnan. De kvinnor som nämns, nämns generellt i egenskap av kvinnor, för att de utfärdat något viktigt för kvinnorörelsen eller för att de på något sätt avvikit ifrån sin tids sociala kön. Inga kvinnor står som referenser för sin syn på det manliga könet, eller för den delen (om man räknar bort Sapfo) i den tidiga historien; sitt egna.

Tyvärr befästs något som "från Sapfo till Cyborg" nog egentligen är ute efter att motverka. Historien reproduceras och kvinnan framstår återigen skildrad som "den andra".

Många teorier som de lärde männen hade är dock nog så intressanta och fascinerande att läsa om, särskilt under antiken och medeltiden: vad sägs till exempel om att ha hela hjärnan full med sperma? Att kunna bli gravid genom att dela samma badkarsvatten där en man tidigare masturberat? Eller att kvinnans könsorgan är en mans, fast ut och in? Kanske slogs några kvinnor av samma tanke fast bakochfram; att mannens genitalier är en kvinnas som trillat ut. Det får vi nog aldrig veta, och just detta är heller inget som bokens författare kan stå till svars för.

Textutdrag (Visa/göm)

Sigrid Nurbo

Publicerad: 2007-02-20 00:00 / Uppdaterad: 2007-02-20 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2397

3 kommentarer

Buhuu… Dumma, dumma män!

Jugz Oregistrerad 2007-02-20 12:30
 

'aproage' är nog den gulligaste försvenskningen jag läst i år.

anonym dregglad Oregistrerad 2007-02-20 15:40
 

Anonym dregglad: haha, javisst det är ganska sött.

Jugz: Hur menar du?

Sigrid Nurbo Redaktionen 2007-02-20 15:58
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?