Recension

: Går det åt helvete är jag ändå född
Går det åt helvete är jag ändå född Agneta Klingspor
2006
Bokförlaget Mormor
5/10

Hopplöst

Utgiven 2006
ISBN 9197584959
Sidor 161

Om författaren

Agneta Klingspor är uppvuxen i Uddevalla, men bor nu i Stockholm. Hon har arbetat som litteraturkritiker på BLM, är konstkritiker på Expressens kultursida, och skriver samhällskritiska artiklar.

Sök efter boken

En av Dagens Nyheters kulturrubriker löd häromdagen: "Tiggarbrev kan ge garantilön." Artikeln handlade om hur författare vänder ut och in på sina privatliv i ansökningsbrev till författarfonden och hur de inte skyr några som helst ömkansmedel, utan redogör om allt ifrån sina kronofogdsskulder till hur många hål i tänderna de har. Det verkar enligt DN som att dessa förnedringsbrev, pinsamhetsbrev, panikbrev eller kalla dem vad ni nu vill översvämmar beredningsutskottet till den grad att de inte längre verkar förvånas.

Huvudpersonen i Klingspors "Går det åt Helvete är jag ändå född" är just kvinnan som skulle kunna skriva ett sådant brev. Det är väldigt mycket åt helvete med hennes liv och med hennes ekonomi och hennes författande. Och det är väldigt mycket åt helvete med de flestas liv och hela världens liv. Det är åt helvete med allt, kan man säga. Kvinnan går runt i Stockholm och lägger märke till det som alla andra verkar vara kapabla till att koppla bort. Hur människor kan göra u-svängar runt kroppar liggande på gatan med uppspärrade skräckslagna ögon, hur de brådskande människorna skyndar sig att ställa sig i busskön strax intill honom.
En, två, tre, fyra, femÂ…. Huvudpersonen räknar och räknar, fastän hon är medveten om att hon glömmer dem så fort hon har räknat. Hon ser hur en man bajsar lutad mot en husvägg, hur en annan står och kissar i en gång, hör hur ett dagisbarn skriker fittjävel efter henne och papperskorgsrotarna har hon faktiskt slutat räkna. Men mest av allt är berättarjaget rädd för att hon själv skulle kunna börja rota efter pantflaskor, att hon faktiskt måste behärska sig – hålla emot för att inte göra det.

På det hela taget är "Går det åt helvete är jag ändå född" en kavalkad i snusk och vältrande i hemskheter, bitterhet, glåmigheter, förnedring och orättvisor. Ett insprängt citat ifrån provokatören Michel Houellebecq
känns föga förvånande.

Det tråkiga med "Går det åt helvete är jag ändå född" är att den efter sin chockstart, snabbt blir väldigt tråkig och tjatig. Det är också det mest intressanta, och lite skräckinjagande. Hur man liksom inte orkar engagera sig i den förskräckliga belägenhet som alla de här människorna befinner sig i, inkluderade den här författarinnan vars liv allt mer tar överhanden i boken. Det är bara så himla synd om henne, men man bryr sig faktiskt inte. Inte någonstans. Hon blir bara allt mer skitdryg och pinsamt självcentrerat självföraktande ju mer man läser. Hon är faktiskt provocerande i sin defekthysteri. Att hon inte ens bjuder på en minsta gnutta hopp för världen. Nej, inte ens en tanke om hoppet om hoppet ger hon till läsaren. Det går inte att tycka om henne, hon är bara ett ihållande irritationsmoment. Hon får klara sig själv. Det är med en känsla av lättnad sista sidan tar slut och man äntligen slipper bli störd av henne mer.

Det "Går det åt helvete är jag ändå född" ägnar sig åt är främst att punktera tron på allt vad godhet och framtidstro heter. Om det är uppbyggligt, provocerande bra eller provocerande dåligt, eller någonting att bara nyktert förhålla sig till är inte helt lätt att bestämma sig för.

Sigrid Nurbo

Publicerad: 2006-11-20 00:00 / Uppdaterad: 2006-11-20 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2268

2 kommentarer

Lite petigt tjafs: Houellebecq (så stavas det) är fransos, född på Réunion i Indiska Oceanen.

micke Oregistrerad 2006-11-20 00:14
 

micke; tack för den uppmärksamma kommentaren. nu har jag ändrat.

Sigrid Nurbo Redaktionen 2006-11-20 00:43
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?