Krönika

Till minne av oktober 23, Ungernrevolten 1956

Jag vet inte om nån i redaktionen har koll eller om det är slumpen. I morgon (läs idag 23 oktober) då jag skulle haft en recension är det 50 år sedan revolutionen i Ungern. Den som Sartre hyllade så. Han hyllade ungrarna för att de var så rakryggade. Ungern och ungrarna blev dock svikna av resten av västvärlden och det slutade med sovjetiska tanks på Budapests gator.

Att jag känner mig utvald är för jag själv har språkligt och kulturellt ungerska rötter. Jag är en så kallad västmanländsk ungrare. Vi är en stam som häckar i Köpingstrakten och brinner för konsten och det ungerska vinet.

Det kom många ungrare som förgyllde vårat svenska språk med en unik brytning som hörs på långt håll. De intellektuella fick fly landet och så har det varit om och om igen. Ungern är ett land dränerat på sin intelligentsia. Ett ungerskt skämt som är sant är att när chefen gick ut från laboratoriet när man skapade atombomben så pratade forskarna ungerska sinsemellan. Många flyttade till USA men det finns ett bra gäng i Göteborg också liksom i resten av Sverige. Diskussionslystna och trätande. En ungersk herre skämtar eller så pratar han politik.

Jag som är västmanländsk ungrare från Jugoslavien kan aldrig nå samma klass som de ungerska ungrarna och Ungerns vagga därifrån själva mallen för skriftspråket kommer ligger numera i Rumänien och det är inte heller lika fint. Ett stolt revolutionärt folk. Fortfarande med en fantastisk kulturproduktion men även rasistiska ideal som nästan ångar ur jorden. Sedan jag har en liten firma som inriktar sig mot att göra affärer med Ungern, så undrar jag om det är ett land av skojare eller så är det bara så att varenda skojare hittar mig.

Ungern verkar det gå sämre för än nånsin fast det alltid har varit bittert, fattigt och jobbigt för den lilla nationen i Karpaternas bäcken. Ett tankeexperiment undrar hur det hade blivit om revolutionen lyckats 1956 eller kanske redan 1848 då det var revolution gången innan. Österrike funkar, ungrarna säger att utan kommunismen hade vi varit på samma nivå som Österrike. De har i alla fall nu en politiker som kommer ut med att han ljuger (av misstag så klart, inte lögnen) det är ju lite unikt. Det blev oroligheter av men lite konstigt, det var borgare som revolterade. Och Sverige skakas av att ministrarna inte betalar skatt och tv-licenser. Min städhjälp har flyttat tillbaka till Rumänien och Tv det har jag naturligtvis inte.

Jag törs knappt hoppas på att det blir bättre i Ungern. Jag tror inte riktigt demokrati funkar söder om Tyskland. Folk gör som dom vill i för stor mån söder om tyskland eller så är det väl ännu en av mina fördomar. Ungerns ledare Imre Nagy under folkresningen var på folkets sida, blev dömd till döden av en folkdomstol, när kommunisterna tagit makten igen och Ungerns egen Stalin, János Kádar tog över styret. Alla hade jobb och en stor del av befolkningen var försupen, fullt normalt att dricka snaps dagarna i ända på jobbet. Det infördes förbud att servera starksprit innan klockan 6.00 på morgonen. Det hjälpte inte så mycket, det går alltid att ordna saker. Ska man då gratulera på femtioårsdagen nu när Ungern är fritt trots allt. Den friheten kan ses ibland som en möjlighet för väst att köpa upp hela Ungern. Det är lite sjukt, dessa jätteshoppingtempel och fattigdom hand i hand. Jag vet inte, men nu går det att resa billigt till Budapest från Göteborg, Wizz air har öppnat lågprisfilial på Hisingen. Börjar bli dags att prova på.

Csabi Urbán

Publicerad: 2006-10-23 00:09 / Uppdaterad: 2011-06-14 13:09

Kategori: Krönika

6 kommentarer

Yo mannen,
det var skarpa iakttagelser, bra syn du har.
Lekte själv med tanken om folket inte hade mer nytta av att utplåna den nationalistiska, "sovén" roten och ansluta sig helt till det germanska kultur-och språkgemenskap där nere i Karpaternas dal…
"Nyelvében él a nemzet" – Kazinczy ?
Skulle folket sinne, kynne ha förändrats av detta? Skulle folket ha blivit på något vis "bättre" eller kulturellt fattigare av att helt tappa sitt språk?
Åtminston alla skulle kunna tyska.
S:t Stefan gjorde jobbet bara till hälften. Folket förblev inte riktigt europé av av låta sig tvångsdöpas, nomadfolket lever kvar djupt innerst inne. Var i ungerbesök par år sedan med två österrikare. En tyckte balkangränsen ligga vid Lajta, medan den andra från Salzburg tyckre att den dras vid Inn :) Själv tror jag inte någondera, Balkan omfamnar oss helt med sitt varma, kryddiga famntag och man skall inte förneka sig själv av snobbhet heller. Adios

Achilles Oregistrerad 2006-11-17 12:34
 

Bra Csabi att du ger oss flera bilder av Ungern.
Medierna är ofta så enkelspåriga och ytliga i sina
rapporteringar. Jag minns bilder i tidningarna från
-56 fast jag bara var 8 år. Det var dom första bilder
jag såg på "krig" och flyktingar och jag glömmer dom aldrig. Mamma förklarade, så kommunist hon var.

Varma hälningar /Annika

Annika P Oregistrerad 2006-12-31 15:29
 

Vrför skriver du inte fler krönikor, du verkar vara så vettig. Vill gärna veta mer om dina tankar kring vad so helst. Skriv mera!

Ditt namn Oregistrerad 2007-09-05 14:42
 

Hej Csabi,
det är så som du skriver. Ungern är ett land av rasister, skojare och bedragare. Jag lämnade landet förmånga år sedanoch jag återvänder inte dit sedan jag såg alla dessa rasistiska, antisemitiska, romfientliga demonstrationerna.Där hatar alla alla. Storungern? Nej tack. Jag vet bara inte vad detta land gör i Europa och i EU…

Sandor Oregistrerad 2008-10-23 14:06
 

Revolten 56 lyckades. Vi skickade ut ryssarna ur landet, men istället för att dra sig tillbaka skickade dem bara flera och dödade minst 200 000 ungrare. Sen att hela väst värden lovade oss att dem kommer och hjälper oss det är en annan sak…
jag kan hålla med Csabbi att det är lite som att alla hatar alla där nere, men trianon fördraget var orättvist, 2/3 av ungern försvann till andra länder där dem behandlar dem nu ungerska minoriteterna som inte flyttat därifrån som skit. Ungrare som bor i t ex rumånien, slovakien, serbien är rädda för att visa sin ungerska identitet för om dem visar den blir dem halvt ihjäl slagna av myndigheterna i landet. Ex på detta är för inte så länge sen slog slovakisk polis en ungrare på en fotbolls match och flera andra blev skadade. Detta av ingen som helst anledning då det finns bevisat att poliserna gick till angrepp utan anledning.

Sant Oregistrerad 2008-11-28 16:43
 

när komm du till sverige?

marika andreasson Oregistrerad 2008-12-02 16:52
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?