Nyhet

Macbeth får återupprättelse

Den skotske kungen smutskastades oförtjänt av Shakespeare. Det anser en grupp historiker och 20 skotska parlamentsledamöter som skrivit under en motion om återupprättelse för Macbeth, tusen år efter hans födelse.

Shakespeares Macbeth, i pjäsen med samma namn, framställs som en maktlysten och plågad man, som påhejad av sin giriga hustru mördar den rättmätige kungen när han sover, förlitar sig på svartkonst och ränker och slutligen dödas av ett vanskött folk i uppror. Så var det inte alls, menar samtida historiker. Istället var Macbeth en framgångsrik kung, som styrde Skottland genom 17 år (1040-1057) av lugn och välmående och uppmuntrade kristendom fram till sin död på slagfältet. Och om han mördade kung Duncan så var det åtminstone inte i sömnen.

Rätt ska vara rätt, tycker skottarna. Frågan är om det kommer att få någon större inverkan på en av den engelske dramatikern – och teaterhistoriens – mest älskade och spelade pjäser.

Ella Andrén

Publicerad: 2005-05-09 17:56 / Uppdaterad: 2010-01-04 17:21

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?