Recension

: Propaganda
Propaganda Edward Bernays
2005
IG Publishing
7/10

Propaganda-klassiker i nyutgåva

Utgiven 2005
ISBN 0970312598
Sidor 168
Först utgiven 1928
Språk Engelska

Om författaren

Edward Bernays brukar ofta kallas för pappa till dagens PR. Han föddes i Wien 1891, och var nära släkt med Sigmund Freud. Han var främst verksam i USA, och blev en pionjär i användningen av PR- och propagandatekniker, och arbetade för en rad olika stora bolag under sin livstid.

Museum of Public Relations – Läs mer om Edward Bernays i biografin hos Museum of Public Relations.

Sök efter boken

1928 kom Edward Bernays bok Propaganda ut för första gången. Författaren var själv en av hjärnorna bakom mycket amerikansk propaganda, med stor erfarenhet på området. Boken var ett försök att upprätta propagandans heder, som Bernays tyckte hade dragits något i smutsen inte minst av alla de oschyssta knep som hade använts för att hetsa den egna sidans soldater och civila mot Fienden, under det första världskriget. Det var samtidigt också ett försök att beskriva hur propaganda går till, och hur den kan användas för – i Bernays syn – konstruktiva syften.

Bernays användning av begreppet ”propaganda” är betydligt bredare än vi kanske tänker på det idag. När han talar om det menar han allt från lobbying till PR och statlig propaganda. Teknikerna, och syftet, är i grund och botten dock desamma för dem – att på olika vis manipulera folks beteenden.

Nu ges Bernays klassiker ut i nyutgåva. Kanske hade boken sett annorlunda ut om Bernays hade skrivit den 20 år senare, och kunde blicka tillbaka på än mer massiv användning av propaganda. Kanske hade den i huvudsak sett likadan ut. Det är ändå intressant hur mycket av boken som står sig än idag, nästan 80 efter att boken kom ut för första gången.

Det jag främst tänker på som skiljer den från en modernare bok är att få samtida författare nog skulle våga vara så explicita med vad PR, lobbying och propaganda egentligen handlar om – manipulation. Den elitistiska människosynen som ligger till grund för mycket av verksamheten blir skrämmande tydlig i Bernays verk. Det här är en klassiker väl värd en omläsning.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2005-04-01 00:00 / Uppdaterad: 2009-10-19 10:35

Kategori: Recension | Recension: #1575

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?