Recension

: Who owes who?
Who owes who? Eric Toussaint
2004
Zed books
5/10

Ekonomi med kort bäst före-datum

Utgiven 2004
ISBN 1842774271
Sidor 224
Språk Engelska
Medförfattare Damien Millet

Om författaren

Eric Toussaint är ordförande för organisationen CADTM (Committee for the Abolition of Third World Debt). Han har tidigare skrivit boken ”Your money or your life”.

CADTM – Organisationen som Toussaint är ordförande för.

Sök efter boken

För några år sedan var frågan om skuldkrisen het även i Sverige. Nu har globaliseringsrörelsen tappat fart, vilket gör att de fattiga ländernas skulder inte längre är på tapeten i den allmänna debatten. Det är tragiskt, eftersom problemen är lika stora som tidigare – väldigt lite har hänt som har förbättrat situationen. Vackra ord har sagts. Initiativ har tagits. Insatser gjorts. Men de har varit för få, för små och för okoordinerade.

Det framgår med all tydlighet i den här boken. Millet & Toussaint skriver här om hur de fattiga ländernas skuldfälla ser ut idag. Det är en enkel och lätthanterlig introduktion till problemet. Den är upplagd enligt strukturen 50 frågor och svar, ett drag som dock känns helt omotiverat eftersom flera av frågorna känns konstruerade enbart för att passa till den text som skrivs, istället för det omvända.

Boken lider i viss mån av problem med sifferexercis, så man ska inte förvänta sig någon välskriven skönlitteratur. Bortsett från att det självklart sänker läsvärdet, gör det att boken lider av ett kort bäst före-datum. Boken, publicerad i slutet av 2004, använder sig av statistik från 2000 eller 2001, ibland ännu äldre. Om ett par år kommer de uppgifterna redan att vara föråldrade.

Det är ett viktigt ämne, visst. Det tråkigaste med boken är dock att den inte på något vis är unik. I Sverige har exempelvis Forum Syd givit ut en rad böcker på temat, varav en av de bättre introduktionerna är Kenneth Hermeles Skuldkrisen. Minst lika bra, om inte bättre, i sak. Dessutom på svenska, vilket trots allt kanske kan underlätta läsningen för många i det här landet.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2005-01-28 00:00 / Uppdaterad: 2009-10-19 10:27

Kategori: Recension | Recension: #1511

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?