Text

Tema: Fantomen på operan

Tema: Fantomen på operanI jul går filmen Fantomen på operan upp på bio i regi av Joel Schumacher och med Gerard Butler som fantomen. Men det är långt ifrån den första versionen av historien om det mystiska operaspöket, och Butler är långt ifrån den första att gestalta fantomen.

Schumachers film bygger på Andrew Lloyd Webbers musikal, som hade premiär 1986 och vid det här laget setts av över 80 miljoner människor över stora delar av världen. Den i sin tur bygger på en roman av fransmannen Gaston Leroux från 1911, som i sin tur inspirerat en rad filmatiseringar och romaner.

Låter det krångligt? Kontentan är att bakom varje stor musikal finns en stor roman. Därför gör dagensbok.com ett blygsamt försök att reda ut begreppen.


Gaston Leroux: Fantomen på operan
Älskade melodram

”När Gaston Leroux 1910 skrev sin Fantomen på operan lade han grunden för ett av litteraturhistoriens stora monster, ett monster som, liksom Frankensteins dito, är förmöget att väcka både skräck och medlidande. “Spöket” lever i sin makabra boning under operan och terroriserar människorna ovanför med sina krav…” Läs mer


Susan Kay: Mannen bakom masken
Porträtt av monstret som valp

”Det finns två sorters nytappningar. De som utan känsla bara försöker haka på ett säljande koncept och enbart förtjänar sågningar och förakt; och de som gör det av kärlek till en berättelse och lust att veta mera. Susan Kays Mannen bakom masken hör lyckligtvis till den andra kategorin. 1911 fick vi för första gången möta…” Läs mer


George Perry: The Complete Phantom of the Opera
Souvenirprogram de luxe

”Julen 2004 kommer filmatiseringen av Andrew Lloyd Webbers succémusikal The Phantom of the Opera. Men det är långt ifrån den första versionen av historien om Operaspökets mystiska existens och tragiska kärlek till den vackra sångerskan Christine. I The Complete Phantom of the Opera får vi följa berättelsen…” Läs mer


Michael Walsh: Andrew Lloyd Webber: His Life and Works
Massiv musikalkunskap

”Det är inte med något vidare lätt hjärta jag öppnar Michael Walshs Andrew Lloyd Webber: His Life and Works. Det är en tung och ful bok, omslaget djupt oattraktivt med klumpigt 80-talsaktigt pastelltypsnitt, och inlagans formgivning måste vara sponsrad av giriga optiker…” Läs mer


Sixten Nordström: Stora operetter & musikaler
Souvenirprogram de luxe

”Svenska böcker om musikaler utkommer det några stycken per decennium. Det är sorgligt. Att de dessutom sällan är bättre än så här, det är direkt hjärtskärande. Sixten Nordströms Stora operetter och musikaler är inget uppslagsverk – för det tar den upp alldeles för få verk – men den är…” Läs mer

Fantomen i årtal:

1875 Paris trettonde operahus färdigställs efter 15 års byggande (avbrutet av bland annat preussisk ockupation och Pariskommunen). Operahuset blir det största i världen, inrymmer 17 våningar, en underjordisk sjö, två balettskolor och ett stall och sysselsätter över 1500 anställda.

1896 En olycka med operans stora kristallkrona inträffar (fast det är inte hela kristallkronan som ramlar ner över en fullsatt salong och dödar en portvakt).

1889 Den 21-årige Gaston Leroux ärver en förmögenhet efter sin far, och lyckas slösa bort den på mindre än ett halvår. Därefter bestämmer han sig för att bli journalist och författare.

1911 Lerouxs roman Fantomen på operan kommer ut.

1925 Första filmatiseringen: en stumfilm med Lon Chaney som fantomen.

1930 Ljudfilmen har slagit igenom, och Chaney-filmen dubbas.

1943 Ny filmatisering, nu med Claude Rains som fantomen.

1962 Ännu en filmatisering, denna gång av Hammer Studios i London och med Herbert Lom som fantomen. (Det finns fler: 1960 gjordes en mexikansk filmatisering, 1974 tv-filmen Phantom of Hollywood och en rockversion av Brian De Palma, och 1983 ytterligare en tv-filmatisering, med Maximilian Schell som fantomen och Jane Seymour som Christine.)

1986 Musikalen The Phantom of the Opera har premiär i London. Andrew Lloyd Webber står för musiken, Charles Hart och Richard Stilgoe för texten, Michael Crawford spelar fantomen och Sarah Brightman Christine. Svensk premiär får den 1989, med Mikael Samuelson i huvudrollen.

2004 Joel Schumachers filmatiserar Lloyd Webbers musikal, med Gerard Butler som fantomen och Emmy Rossum som Christine.

Ella Andrén

Publicerad: 2004-12-23 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-01 21:44

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?