Recension

: Den andra tiden
Den andra tiden Jonas Brun
2004
Albert Bonniers förlag
3/10

Skrivarkursroman

Utgiven 2004
ISBN 9100101680
Sidor 128

Om författaren

Jonas Brun är född 1979 och har vuxit upp i Vällingby. Han har gått skrivarutbildningen på Biskops Arnö folkhögskola, och arbetar som psykolog. 2004 debuterade han med Den andra tiden. För romanen Skuggland, tilldelades han Sveriges radios romanpris.

jonas_brun
Foto: Johan Fredin-Knutzén

Sök efter boken

Enligt förlaget har de redan antagit Jonas Bruns nästa bok som ska bli en diktsamling. Det ser alltså lovande ut för denna Biskops Arnö-bakade författare. Men med vetskapen därom i bakhuvudet reser sig en del frågor under bekantskapen med Den andra tiden. Ty jag blir inte imponerad.

Fredrik och hans mamma vistas några månader hos mormor på landet. Berättelsen föregås antydningsvis av föräldrarnas separeration, varför mamman är nere. Hos mormor är det dock sommar fylld landsbygdsattribut. Det är bad, brunnar och bersåer. Intrycken står som en sommarskur i backen. För Fredrik skiner dessa bilder fram starkt och med ett barns nyfikenhet registrerar han allt. Det förmedlas läsaren med en saklighet som inte sträcker sig mycket längre än till just saklighet.

Även om Brun behandlar språket väl och skriver med gåspenneaktig lätthet, blir det tradigt. Alla vet hur en bil knastrar mot gruset, hur kvällssolen faller in på tapeten, hur syrenerna doftar. Dessa kunskaper förvärvas också av Fredrik, men det är bara vid ett fåtal tillfällen som perspektivet fördjupas och vi på allvar får veta vad han ser, känner och tycker.

Det är som att Brun likt en stormhattsbekransad Zola stått på barndomens frustande tåg med penna i ena handen och bruksanvisningen i den andra. Han ger egentligen inte så stort utrymme för den personliga variationen, utan texten känns i mångt och mycket kontrollerad, återhållen och stöpt. Medveten stilisering, javisst. Djärvt, uddigt och med nerv? Näe.

Jag vet inte om det beror på skrivarkursens band. Jag tror inte det, vill inte tro det. Jag vill tro att skrivarkursen är en kreativ miljö som sporrar och utvecklar människor med författarambitioner. Men, och det är ett alltmer påträngande men, jag tycker mig börja en likriktning i vad som via förlagen kommer ut från dessa kurser. Böckerna känns… försiktiga. Är det såhär en roman skrivs? Lite prövande. Jag tror det är dags att ta sig själv på större allvar.

Även en debutant ska väl sikta mot att skriva den bästa bok som någonsin skrivits? Eller ”även” … det gäller särskilt dom.

Textutdrag (Visa/göm)

Anders Edwartz

Publicerad: 2004-09-01 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-27 23:22

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1320

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?