Recension

: Leva vidare
Leva vidare Lasse Gustavson
2003
FMA Konferenser
5/10

Tillrättalagt

Utgiven 2003
ISBN 9163140837
Sidor 94
Medförfattare Lars-Åke Krantz

Om författaren

Lasse Gustavson (f. 1956) är mest känd som brandmannen som ådrog sig mycket svåra skador vid en arbetsolycka 1981. Han arbetar nu med person- och teamutveckling och är en flitig föreläsare.

Pan – Inte förlaget. Gustavsons sida!

Sök efter boken

De flesta av oss har sett honom. Om inte i verkliga livet så på tv. Där har jag sett honom. Ni vet, brandmannen som kämpar vidare med sitt liv trots att han skadats så svårt av elden. Lasse Gustavson heter han.

Han är en av Sveriges mest populära föredragshållare och man kan inte annat än att bli inspirerad av en man som vet vad det betyder att kämpa och att leva vidare. För det är precis det han har gjort, han har trotsat allt som är möjligt. Genom att kämpa, genom att tro och aldrig ge upp. Idag verkar han leva ett liv som är så normalt det bara går med de skador han ådragit sig.

En ren såg på mig och återgick sedan till att beta. Den tittade på mig som förra gången jag var här. Människorna tittade annorlunda numera. Mycket annorlunda. Men inte renarna.

Ja, det är klart att människor tittar till. Vi är nyfikna på allt som är annorlunda och Lasse ser mycket annorlunda ut. Måste erkänna att jag själv tittat mer än en gång på bilden på boken. Det är fascinerande på något vis. Skrämmande men samtidigt fantastiskt. Det lyser igenom och man kan se att det är en stark människa bakom den skadade huden.

I boken är det trots allt det jag saknar. Styrkan att klara det omöjliga. Det verkar så käckt och inte alls så svårt. Lite som göteborgare i allmänhet. Käckt.

Jag förstår att man vill skriva den här boken så att alla kan förstå, enkelt och konkret. För att den ska bli lättillgänglig. Så att alla kan läsa. Enkelhet är något jag brukar gilla. Dvs. när man lyckas få det krångliga att bli lättförståeligt. Men jag tycker att det känns lite konstigt när man låter det hemska bli mindre hemskt bara för att man vill nå ut till många. Om många ska läsa så tycker jag att det vore bättre om de fick läsa om hur det verkligen känns. Hur det känns inombords när människor tittar konstigt. Hur det känns att inte känna igen sin spegelbild. Jag skulle verkligen vilja vet hur Lasse känner och tänker. Vill veta mycket mer än det som står i boken.

Men det kanske är hemligt.

Boken kanske fungerar som ett komplement till Lasses föredrag. Som en ingång till förståelse eller ett sätt för Lasse att få ”skriva av sig”. Men det är hemligheten man vill ha och det är den jag saknar.

Textutdrag (Visa/göm)

Lisa Johansson

Publicerad: 2004-05-26 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-20 19:04

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1202

7 kommentarer

"Det verkar så käckt och inte alls så svårt. Lite som göteborgare i allmänhet. Käckt."

Wow! Kändes ju inte alls som en stereotyp och generaliserande kommentar. Nästan.

Gamla Eken Oregistrerad 2004-06-01 09:31
 

Jag grät floder och skrattade där emellan när jag läste boken. Boken är full av speglade känslor. Lasses likväl som mina egna. Och genom allt en värme som man nästan kan ta på. Men så är det också Lars-Åke Krantz bakom pennan.

Sirena S Oregistrerad 2004-11-10 17:10
 

jag har läst boken och det är en av dom bästa någonsin, det är väldigt väldigt hemskt det du vart med om, du är otroligt stark som har kunnat kämpa vidare till den du är idag, min dröm är att bli brandman, det kanske inte heter brandman om man är tjej men ändå :P hehe, du är otroligt modig och stark lasse, min ledstjärna, ser upp till dig, tuvärr kan jag inte gå på din föreläsning har inte råd, ta handom dig, du förtjänar det bästa av allt, kram Therese

Therese Oregistrerad 2006-11-07 19:41
 

Fantastisk bok. Nog en av de bästa jag läst. Jag tycker tvärt om som recencenten att man verklige får veta hur det känns att ligga förlamad av smärta och skräck i sänge. Man får veta allt om hur Lasse tänker och KÄNNER. En stor bok av en stor man. Hörde att Lasse inte skrivit själv utan förmedlat sina känslor genom Lars-Åke Krantz som är den egentliga författaren till boken. Heder åt Lars-Åke för ett så vackert språk i denna groteska händelse. Man läsre och gråter och skrattar.

Bjarne V Oregistrerad 2007-03-04 17:10
 

boken var jättebra :D och förresten så bor jag i hans gamla hus u sisjön :D

William groenendaal Oregistrerad 2008-03-09 20:23
 

hej vad heter boken

danijela Oregistrerad 2010-01-04 14:40
 

jag hittar ingenstans att köpa boken så vart kan man köpa den eller kommer det ut en ny upplaga snart eller? skulle jättegärna vilja läsa denna bok såg en föreläsning på tv igår på jag tror det var Svt24

hjärtat Oregistrerad 2011-01-03 00:07
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?