Recension

: Singel på Manhattan
Singel på Manhattan Eva Wisten
2004
Bonnier Fakta
7/10

Bli aldrig singel på Manhattan

Utgiven 2004
ISBN 9185015229

Om författaren

Fotograf: Mikael Gustafsson

Eva Wisten är frilansjournalist och författare, hon är för närvarande bosatt i New York. Singel på Manhattan är hennes debutbok.

Sök efter boken

Om du någon gång har undrat över hur mycket sanning som ligger bakom de amerikanska TV-seriernas dejtingskildringar har du chansen nu.

Eva Wisten är en frilansjournalist som har levt i New York i några år och betraktar i Singel på Manhattan just den dejtande Manhattan-singelns verklighet. Som förvisso befinner sig ljusår från den dejtande svenska singelns verklighet, men ändå. Perspektivet är framför allt hennes eget och vännen Fredriks men även ett gediget antal intervjuer med olika typer av Manhattan-singlar ligger som grund för boken.

Det som slår en först är att i dejtingens huvudstad New York verkar det som om ingen riktigt räcker till. Man vill bara ha mer, bättre, rikare, roligare, snyggare, charmigare eller kändare. Mer av allt helt enkelt. Och det gäller inte minst på dejtingarenan.

Det som sedan slår en är att det tydligen är fult att vara tillgänglig. Förvånansvärt många framför allt kvinnliga singlar på Manhattan tycks leva i enlighet med The Rules. The Rules är en uppsättning regler i bokform för hur man dejtar som hårdraget går ut på att inte höra av sig. Att alltid vara upptagen. Att signalera till sin dejt att man minsann har viktigare saker för sig än att prata i telefon eller gå på dejter på kort varsel. Evas vän Fredrik blir varse detta när han ger sig ut i dejtingdjungeln och konstaterar att amerikanska tjejer aldrig ringer tillbaka. Varpå han inte heller ringer tillbaka. Varpå de aldrig ses igen.

Eva själv dejtar den amerikanska drömmen vars pappa har anmält honom till The Bachelor och glatt förmedlar den informationen på släktmiddagen. För ingen relation är en riktig relation innan man har haft det stora pratet. The Talk. Om huruvida man är exklusiv eller inte. Hon går även på dejt med en man som citerar sitt CV vid förrätten, en man som i stort sett inleder en ny dejt med en annan under första dejten och män som överlag beter sig rätt underligt.

Fast hur normal kan man bli i en stad där det finns en dumpningslinje? Ett vanligt New York-nummer som går till en telefonsvarare som i stort sett säger att personen som gav dig det här telefonnumret vill aldrig mer se dig. Tryck ett för krishantering, tryck två för att komma till en matchmakingtjänst och tryck tre om du bara lackar ur rent allmänt.

Det finns uppenbarligen hur många sätt som helst att träffa någon i smältdegeln New York. Wisten beskriver allt från nätdejting och speed-dejting till kontaktförmedlingar. Och ändå verkar det vara snudd på omöjligt att hitta något varaktigt. Kanske just på grund av att man bara vill ha mer hela tiden. När utbudet är gigantiskt så blir kräsenheten kanske orealistisk.

Singel på Manhattan är en mycket stereotyp skildring. New York-singlarna framstår som outhärdligt ytliga och opportunistiska med en extremt föråldrad kvinnosyn. Och det kanske de är. Men samtidigt borde det ju rimligtvis finnas ett och annat guldkorn i en världsstad som New York. Å tredje sidan hade inte boken blivit hälften så rolig då.

För Singel på Manhattan är god underhållning. Dejting har ju precis vaknat som fenomen i Sverige och det är inte utan att man med skräckblandad förtjusning läser om dejtingens vagga, hur otäckt det än verkar vara. Att få förfasas över hur de däringa amerikanerna beter sig är ju alltid roligt. Wisten skriver både med glimten i ögat och ett bra flyt i pennan och framför allt utger sig inte boken för att vara en objektiv skildring. Det är en härligt subjektiv studie över ett utpräglat amerikanskt fenomen som vi har börjat anamma även här i Sverige. Så läs och lär – av avskräckande exempel.

Helena Ehnbom

Publicerad: 2004-05-25 00:00 / Uppdaterad: 2011-03-30 12:56

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1201

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?