Recension

: Through the prism of slavery
Through the prism of slavery Dale Tomich
2004
Rowman & Littlefield
6/10

Komplicerat om slaveri

Utgiven 2004
ISBN 0742529398
Sidor 210
Språk Engelska

Om författaren

Dale Tomich är professor i sociologi och historia vid Binghamton University, USA.

FBC – Dale Tomich – Ett CV som får vem som helst att bli mörkrädd.

Sök efter boken

Bygger vårt kapitalistiska samhälles rikedomar på slaveriets rygg? Eller är slaveriet en historisk parentes, lika avslutad och ointressant för det nutida samhället som dronten?

Många av dem som har skrivit om slaveriet har haft en tämligen fyrkantig, ofta ideologiskt färgad, bild av hur det har fungerat och vilken roll det har spelat. Det menar åtminstone författaren till den här boken, Dale Tomich.

I den här boken försöker han därför göra en mer detaljerad, kritisk granskning av slaveriets roll i världens utveckling. Slaveriet har sett olika ut på olika håll, och det är sällan några klara brytningar med slaveriet. Medan en form av ofrivillig arbetskraft upphävs införs andra former som kanske inte är lika upprörande som rent slaveri men som uppvisar många likheter.

Boken inleds med ett ganska komplicerat – för att inte säga för en lekman oförståeligt – kapitel med kritik av andra teoretiker. Läsmässigt är det lätt att bli avskräckt av en sån inledning. I sin helhet är det här en bok som snarast riktas till akademikervärlden, det märks ganska snart.

Det är först när Tomich, i bokens andra hälft, kommer in på egen historieskrivning med exemplifieringar av vad han talar om, som det börjar bli förståeligt. Men då blir det också desto mer intressant, när han tar upp fallstudier från ett antal öar i Karibien – framförallt franska Martinique.

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2004-05-07 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-06 19:37

Kategori: Recension | Recension: #1180

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?