Recension

: Elizabeth Costello
Elizabeth Costello J M Coetzee
2003
Brombergs
7/10

Ett resonemang om ondska

Utgiven 2003
ISBN 9176089371
Sidor 196
Orginaltitel Elizabeth Costello: Six Lessons
Översättare Thomas Preis
Först utgiven 2003

Om författaren

John Maxwell Coetzee som hans fulla namn lyder, föddes 1940 i Kapstaden, Sydafrika. Han har varit yrkesverksam både i hemlandet och i England, men bor sedan 2002 i Australien. Han är också professor vid University of Chicago. Han debuterade 1974, fick genombrott 1980 med I väntan på barbarerna. Två gånger har han vunnit Bookerpriset, 1983 för Historien om Michael K och 1999 för Onåd. 2003 tilldelades han Nobelpriset i litteratur.

Nobelpriset 2003 – Prisets sida om författaren.

Sök efter boken

Det kan tyckas att J. M. Coetzee är en väldigt sval författare. Intrycket han gett hittills, efter ankomsten till Stockholm för att motta Nobelpriset i litteratur ur kungens hand, ger inte sken av att spräcka den bilden. Distanserad, mystisk och … ja, sval.

De 50 första sidorna av Elizabeth Costello, Coetzees senaste alster som publicerades i Sverige ungefär samtidigt som han fick ett telefonsamtal från Horace Engdahl och kanske log en aning till på köpet, ändrar inte min uppfattning om sydafrikanen. Berättelsen om den världsberömda författarinnan Elizabeth Costello, som Coetzee genom sex kapitel använder för att diskutera vari litteraturens syfte egentligen ligger, bränner inte till, den engagerar inte. Men så, en bit in i kapitel två, händer något.

Vad detta något är kan jag inte exakt beskriva. Men kvinnan, som hittills mest känts irriterande och för mycket påmint om schablonbilden författaren bakom henne vill ge av sig själv, vaknar till liv, och jag börjar bry mig om hennes tankar. Och glädjande nog stegras intresset ju längre handlingen skrider.

Elizabeth Costello färdas runt världen till olika konferenser för att hålla föredrag samt lyssna på andras bidrag. Det genomgående temat boken igenom är den livets utförsbacke hon befinner sig i. Hela tiden påminns Costello om sin genombrottsroman, skriven i en annan tid, nästan av en annan människa. Mellan raderna verkar hon hata storverket som alla vill prata med henne om. Hon vill leva i nuet, men tillåts inte.

Det mest intressanta kapitlet är det som behandlar ”problemet ondska”. Elizabeth Costello reser till Amsterdam för att ge sin syn på ondskan, och väljer att i sitt föredrag exemplifiera hur en författare kan bli djävulens hantlangare genom att ge röst åt det mest ondskefulla människan idag kan tänka sig – Adolf Hitler och nazismen. Kvällen före föredraget upptäcker hon att författaren till boken hon tänkt dissekera medverkar på konferensen, och drabbas av tvivel inför sitt uppsåt. Riden av maror natten lång försöker hon finna en lösning för att undvika konfrontationen utan att lyckas. Uppgörelsen i konferenssalen blir ett magnifikt litet stycke prosa, där Costello utan egentlig påverkan utifrån (den anklagade öppnar aldrig ens munnen) tvingas konfrontera sin egen tes ytterst kritiskt.

Boken Elizabeth Costello hade i original underrubriken ”Six Lessons”. På den svenska utgåvan är det borttaget. Kanske har förlaget trott att det skulle skrämma bort potentiella spontanköpare om man distanserade verket från standardromanen redan i titeln. Om så är fallet är det onödigt fegt, en bok av Coetzee köps knappast av stressade konsumenter från bokstället i Konsumkön hur den än tituleras (fast nu när han vunnit Nobelpriset blir diskussionen en smula meningslös, nu finns han ju att köpa i pocket i snabbköpet). Anledningen till att jag uppehåller mig vid den saknade undertiteln är att Elizabeth Costello egentligen inte är en roman i klassisk mening. Kalla den hellre ett resonemang eller en undersökning i sex kapitel kring kärlek, ondska och människans svaghet i olika former. Men en ”roman” är det inte, hur engagerande Costellos – och i förlängningen Coetzees – tankar än må vara.

Textutdrag (Visa/göm)

Daniel Åberg

Publicerad: 2003-12-10 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-11 19:03

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1011

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?