Recension

: Blod, svett och tårar - en ilsken bok om österogen
Blod, svett och tårar - en ilsken bok om österogen Lena Katarina Swanberg
2003
Bokförlaget DN
5/10

Skröplighet är ditt namn, Kvinna

Utgiven 2003
ISBN 91758849099
Sidor 250

Om författaren

Lena Katarina Swanberg är journalist och författare. Hon har varit anställd på Expressen och MånadsJournalen. Sedan 1997 arbetar hon åter som fri skribent. Hon har tidigare givit ut tre romaner, ”Springflod”, ”Ge igen” (1995) och ”Alice dansar” (1997).

Sök efter boken

Det finns få saker som irriterar mig mer än bristen på jämlikhet när det kommer till medicinsk forskning. Det kan gälla allt från att det är för dyrt att ta fram mediciner till människor i tredjevärlden, men att när liknade parasiter drabbar får i Europa så finns det helt plötsligt både tid och resurser, till hur gamla människor inte får samma vård som yngre. I denna bok gäller orättvisan kvinnor, kvinnor i västvärlden.

Sedan femtiotalet har kvinnor ätit p-piller och därmed också fått lida för de biverkningar som följer i dess spår. Att p-pillren fungerar så pass bra som de ändå gör kan vi tacka alla de kvinnor som agerat försökskaniner för. Nu fortsätter vi dock att tillsätta hormoner till våra kroppar, inte bara för att vi vill undvika graviditeter, utan för att kvinnor i klimakteriet inte ska åldras. I Lena Katarina Swanbergs bok är det just klimakteriet och dess (icke)behov av behandling som står i fokus.

För vad är egentligen klimakteriet? Ju längre jag läser i boken dess klarare blir det att i stort sätt alla åkommor som drabbar kvinnor över fyrtio lite slappt brukar kallas klimakterierelaterade problem. Det verkar också som om de kvinnor som mår mycket bra eller knappt känner av några problem alls helt glömts bort. Till detta finns naturligtvis en förklaring och den hittar författaren till boken i FASS, den bok där alla läkemedel på den svenska markanden finns listade. Här visar det sig att det finns fyrtiotvå hormonpreparat som vänder sig till kvinnor i övergångsåldern. Det finns trettio olika p-piller men hormonpreparat för män är det ont om. Alltså finns det mycket pengar att tjäna för läkemedelsbolagen på att behandla fullt friska kvinnor som inte vill åldras.

Jag blir ohyggligt arg när jag läser om alla argument för att kvinnor inte duger som de är, men jag blir också helt galen av att det aldrig verkar som om medicinerna kollas ordentligt innan de kommer ut på marknaden. Mår man dåligt när ens äggstockar slutar att producera östrogen och man vill prova ett hormonpreparat, so fine, men då skall man också ha rätten att känna till de biverkningar som kan drabba en.

I Blod, svett och tårar finns också denna ilska men den går ibland för långt. Författaren talar ofta om naturen och drar paralleller mellan abort och ättestupa vilket får mig att känna avsmak. Detta är en bok att reagera på och det gör både jag och författaren även om vi inte alltid gör det på samma sätt eller med liknade resultat.

Textutdrag (Visa/göm)

Åsa Pettersson

Publicerad: 2003-10-10 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-10 08:03

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #928

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?