Recension

: Into the wild
Into the wild Jon Krakauer
1996
Anchor Books
7/10

Tyst äventyr i ord

Utgiven 1996
ISBN 0385486804
Språk Engelska

Om författaren

Jon Krakauer är journalist och författare med många amerikanska tidskrifter och tidningar bland sina uppdragsgivare. Han bor i Seattle och har en förkärlek för bergsklättring. Bland hans strapatsinriktade böcker finns ”Tunn luft”, ”In i vildmarken” och ”Ett berg högre än Everest”.

Sök efter boken

I April 1992 liftade amerikanen Christopher Johnson McCandless till Alaska. Hans mål var att ensam leva av vad naturen kunde ge honom i form av vilt och växter. Efter ungefär 112 dagar dör McCandless, antagligen av svält, i en övergiven buss på gränsen till Alaskas mest otillgängliga områden. McCandless kropp upptäcks efter några veckor av en jägare och historien blir en nationell nyhet.

Berättelsen om McCandless skulle kunna ha slutat där. Han var en dåre som inte var tillräckligt insatt eller erfaren för att på egen hand överleva i en av Nordamerikas mest svårtillgängliga naturområden långt från civilisationen. Journalisten Jon Krakauer skrev om McCandless öde men hans nyfikenhet om mannen drev honom till att forska vidare om McCandless tidigare liv.

McCandless hade i själva verket övergett sin familj, sina materiella tillgångar sin bil och eldat upp de pengar han bar med sig i plånboken, efter sin examen vid högskolan. Han ville bryta från den lögnaktiga verkligheten där människan inte tillåts leva sitt eget liv. En tillvaro utan sanning. Han drevs av en upptäckarglädje och outsläcklig törst på att leva ett liv utan några villkor som han själv inte stiftat. Existentiella frågeställningar cirkulerade ständigt i McCandless tillvaro. De avslöjas i de understrykningar i litteraturen han läste och i de dagsboksanteckningar vi som läsare av "Into the Wild" får ta del av.

McCandless gav sig ut på ett äventyr som tog sin början i södra USA och till viss del i Mexico och slutade tragiskt i USA:s nordligaste delstat Alaska. Han tog sig fram genom att lifta, ströjobba, vandra till fots eller paddla kanot. I sin ryggsäck bar han med sig några kilo ris för att överleva när naturen inte gav honom den tillåtelsen. Emellanåt sökte McCandless socialt umgänge med andra människor som snabbt blev förtjusta i honom. Men lika plötsligt som han tog kontakt för att fylla något sorts behov drog McCandless vidare.

Kanske är det varje människas äventyrslusta som är grunden till min och många andras fascination av McCandless liv. Visserligen är detta en historia från ett modernt samhälle, där pengar och karriär äter upp vår fritid som en bakteriell härd. Det moderna livet i storstäder, inte i minst i USA, gör oss alltmer främmande för naturen och dess skönhet. Ensamheten utan ljud från något annat än sina egna tankar kanske skrämmer vissa, men det var antagligen det McCandless sökte och som många försöker nå genom religion, äventyrssporter, resor …

Okej, Into the Wild kanske inte är en bok som skulle blivit skriven om McCandless överlevt i Alaska. Med största sannolikhet skulle han vägrat att en biografi om honom skrevs. Into the Wild är egentligen inte mer än en väldigt lång artikel från en tidsskrift men den är kort och gott spännande. McCandless liv utmanar mig på något underligt sätt. Jag tvingas att återvända till mig själv, lyssna på sanningen i tystnaden, innan jag springer vidare till arbetsförmedlingen, jobbet, skolan …

Textutdrag (Visa/göm)

Ranald MacDonald

Publicerad: 2002-06-24 00:00 / Uppdaterad: 2011-04-11 00:08

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #595

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?