Recension

: Tanaka skuggprinsen
Tanaka skuggprinsen David Gemmell
2002
B. Wahlströms
4/10

Enkel okomplicerad Fantasy

Utgiven 2002
ISBN 9132324650
Orginaltitel The King Beyond the Gate
Först utgiven 1985

Om författaren

David Gemmell föddes i London 1948 och blev utsparkad från skolan för att ha satt samman ett spelsyndikat när han var 16 år. Han har frilansat som journalist och debuterade som författare 1984. 1986 blev han författare på heltid.

Sök efter boken

I serien Legender från Drenai med fristående delar är det nu dags för nummer två på svenska. Efter att ha läst Belägringen, del ett i serien, var mina förhoppningar höga. Samtidigt fanns det en gnagande känsla av tvivel. Belägringen visade sig vara en väldigt bra bok även om den hela tiden balanserade på gränsen till fiasko. Tyvärr faller Tenaka Skuggprinsen på fel sida om fiaskobarriären och är i mångt och mycket en upprepning av temat i sin föregångare. Flera av huvudpersonerna är till och med släktingar till hjältarna från den historien. Utan att avslöja för mycket kan jag säga att en av de forna hjältarna till och med skymtar förbi i något som kan liknas vid en cameo och en kommer tillbaka helt…på sätt och vis…

Drenai styrs av en tyrannen Ceska som suger ut folket. Till sin hjälp har han horder av foglingar, fruktansvärda kämpar som är korsningar mellan människa och djur. Ceska lurar medlemmarna av Tenakas gamla regemente i bakhåll och dödar dom allihop. Det är här vi börjar följa Tenakas väg att samla ihop en här för att besegra tyrannen och befria riket. Allt går dock inte som han tänkt sig och frågan är om han kommer hjälpa eller stjälpa Drenai?

Det som tidigare kändes som en charmig hjältesaga med okomplicerade hjältar som ändå på något sätt kändes mänskliga blir den här gången mest patetiskt och löjeväckande. Någon Gemmell dock lyckas med är att hålla spänningen uppe och man är osäker på hur det kommer sluta ända fram till sista sidan. Tyvärr känns slutet väldigt hafsigt och allt händer väldigt snabbt och man får inga detaljer. Helt plötsligt är man mitt uppe i striden och i nästa så lever alla lyckliga i alla sina dagar.

Kanske.

Nej, jag hade väntat mig mycket mer än vad jag fick och för det får jag kanske skylla mig själv. Det finns fler böcker i serien och det ska bli intressant att se hur det utvecklar sig. Dom är lättlästa men ibland känns det som att översättaren gjort det lite för enkelt för sig. Man kan nästan känna att det inte var riktigt så här som författaren tänkt sig det hela. Tråkigt. Har du en helg över så är det inte helt bortkastad tid och en helg är ungefär vad som behövs under förutsättning att du inte läser non-stop och vill du ha en enkel och rak hjältesaga är detta precis vad du letar efter.

Björn Hagström

Publicerad: 2002-04-15 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-05 19:51

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #527

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?