Recension

: Sagan om Ringen – En bildberättelse om filmen
Sagan om Ringen – En bildberättelse om filmen Jude Fisher
2001
Norstedts
5/10

Lättsmält om Härskarringen

Utgiven 2001
ISBN 9113010018
Orginaltitel The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring Visual Companion
Översättare Erland Törngren

Om författaren

Jude Fisher heter egentligen Jane Johnson och är förläggare på HarperCollins, där hon arbetar med science fiction- och fantasy-serien Voyager. Hon är utbildad vid University of London och har skrivit flera böcker under olika pseudonymer.

Sök efter boken

Jude Fisher har lyckats samla de viktiga folkslagen, personerna och platserna i Tolkiens Härskarringen i en luftig, snygg och enkel bok.

Det finns inte mycket att invända mot den här boken. Det enda frågetecknet är varför den givits ut. Självklart beror det på att filmen har premiär i dagarna men jag menar i lite vidare mening. Varför skulle man köpa den? För min egen del gav den en snabb och enkel uppfräschning av Tolkiens värld då det var över tio år sedan jag läste böckerna (det vågar man väl knappt erkänna…). Jag har medvetet valt att inte läsa om dem inför filmen då jag vill ge den en chans att stå på egna ben utan att jag hela tiden ska jämföra den med boken.

Boken har gett mig tillbaka känslan från Härskarringen. Den är som sagt var luftig och innehåller bilder och beskrivningar av alla viktiga personer i filmen. Handlingen avslöjas delvis men det är väl inte så många som inte känner till huvuddragen i den i alla fall. Den luftiga layouten gör att det inte är så mycket text att läsa. Själv tog jag mig igenom den på ett par timmar och då småtittade jag ändå på På spåret med min svärmor under tiden.

Är du en riktig Tolkienist är boken ett måste. Är du det inte kan jag ändå rekommendera den som en bra förberedelse till filmen. Har du däremot redan sätt filmen är jag tveksam till att den kan ge dig särskilt mycket.

Betyget utgår naturligtvis från den typ av bok det är och den är trevlig men utan överraskningar, den utvikbara kartan i mitten räcker inte riktigt. Det där lilla extra saknas helt enkelt men den får ändå godkänt.

Textutdrag (Visa/göm)

Björn Hagström

Publicerad: 2001-12-18 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-05 20:15

Kategori: Recension | Recension: #418

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?