Text

: Kurragömma
Kurragömma Matilda Ruta
2023
Rabén & Sjögren
7/10

Vardagsdrama för förskolebarn

”Kurragömma” är den tredje delen av Matilda Rutas serie ”Strandskogen”. Serien vänder sig till de yngre barnen i åldern 3-6 år och just den här handlar om dilemmat att vilja vara med och leka eller kanske hellre vara själv och leka som man vill.

Taggis har precis börjat på storbarnsavdelningen på förskolan Eken men det är inte alltid kul att vara minst. Ingen räknar riktigt med att man fattar galoppen och ingen bryr sig heller om att förklara. Taggis smiter över till småbarnsavdelningen och njuter av att Mini, Mo och Margarin är fulla av beundran och följer med på den lek som Taggis tänkt ut.

Men det hela går över styr när Taggis tappar bort småbarnen och helst vill gömma sig i skogens mörkaste lövhög för att slippa de vuxnas ilska. Men som sig bör i en barnbok för den här åldern, reder det hela upp sig och Taggis slipper ligga kvar i lövhögen. På sista sidan har Taggis fått en vän och de gömmer sig tillsammans!

Den här färgglada bilderboken med barn från många olika djurs barnkammare passar bäst för barn som själva har erfarenhet av förskola eller större grupper av andra barn. Matilda Ruta visar genom att låta barnen komma från olika djurfamiljer, hur olika förutsättningar de har. ”Flyg med oss!” ropar storbarnen som alla har vingar till Taggis vars föräldrar är igelkottar. Det är lätt att förstå hur Taggis känner sig: han kan inte flyga, hur gärna han än vill!

Bilderna tar med oss till skogen där förskolan Eken ligger. Matilda Ruta låter både barn och vuxna upptäcka naturen med fantasieggande naturbilder. De vuxna känner igen både björnbär och tall och kan uppmärksamma barnen på att småbarnens hattar är blåklockor och att deras tallrikar är ekollonens fäste.

Carina Middendorf

Publicerad: 2023-06-16 00:00 / Uppdaterad: 2023-06-13 15:29

Kategori: Dagens bok

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?