Recension

: Ninna och syskongrodden
Ninna och syskongrodden Matilda Ruta
2016
Natur & Kultur
9/10

Bebisar och slumpen

Utgiven 2016
ISBN 9789127149175
Sidor 36

Om författaren

Matilda Ruta (född 1982) är illustratör, serietecknare och bilderbokskonstnär. Hon har nominerats till både Augustpriset för Åka buss och Elsa Beskow-plaketten. Tillsammans med Rasmus Malm har hon gjort serieromanen Flocken. Hennes bilderbok Syskonvecka är den första boken i hennes serie Strandskogen – om familj, relationer och starka känslor, som fortsätter med Stora faran.

Matilda Ruta – författarens hemsida.

Sök efter boken

Nya människor börjar leva
i magen på andra människor.
Inte i samma som maten.
Det skulle bli så rörigt.

Under matmagen
och ovanför snippan.
Där blir dom bebisar
och börjar leva.

Hur barn blir till. Den eviga och evinnerligt intressanta frågan. Här kommer ytterligare en bok som berättar om hur det går till. Men i Ninna och syskongrodden finns ytterligare ett perspektiv. Hur är det att bli ett storasyskon? Och inte minst, hur är det att få ett litet syskon?

Ninna känner på sig att någonting är på väg att hända. Hon är ett iakttagande och vaket barn som analyserar tillvaron.

En gul kväll kanske
man sitter på busshållplatsen.
Det luktar regn,
dom vuxna är nervösa.
-Ninna du ska få ett syskon.

Man blir helt yr i bröstet
och varm i hjärnan
och säger
-Jag vet. Och den ska heta Barbie.

Igenkänningen är stor. Minns ni när ni var barn och kände på er saker och ting? Hur man läste in situationer och gjorde sina egna tolkningar. Det är så bra beskrivet här. Dessutom kommer ytterligare dimensioner in. Hur vuxna kan förändras när de väntar barn. Att de inte orkar med att vara som innan. Och sen, när bebisen är ute. Då kan vuxna bli trötta och inte hinna med en. Men om bebisen skriker blir de plötsligt pigga och springer dit.

Det handlar också om förväntningar. Vad är ett syskon? Vad har man för nytta av att få ett nytt syskon? Vad kan bebisar egentligen? Och vad händer med en när man blir storasyskon? Ninna blir lång, stark och snabb och bebisen växer. Nu är det dom tillsammans. Dygnet runt i minst hundra år.

Den här boken gör mig så lycklig. Storasyskonet är så delaktig i att bebisen kommit, såsom det ska vara. Vi får även lära känna slumpen. Hon är busig men bestämmer allt. Efterrätter, väderlekar och om det ska bli barn.

Slumpen är helt vild,
man kan liksom inte lita på henne.
Kanske får man jättemånga syskon.
Eller inget alls.

Slumpen är illustrerad som en fluffig bomullsboll som tar plats i historien. Det här är filosofi. Slumpen slumpar runt och det kanske verkar konstigt? Men det är det inte. Det är bara så det ligger till.

Illustrationerna är normkritiska och fulla av detaljer att titta på och samtala kring. Författaren illustrerar själv boken och bilderna är på samma gång enkla men ändå uttrycksfulla. Med enkla streck lyckas Matilda Ruta få till bilder med uttryck och liv. Illustrationerna bär berättelsen från början till slut. Tillsammans blir bild och berättelse så mycket bättre.

IMG_20161031_225503_resized

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2016-11-03 00:00 / Uppdaterad: 2016-11-02 23:38

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6732

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?