Recension

: Fat Dance
Fat Dance Malin Eriksson Sjögärd
2021
Opal
7/10

Kroppsaktivism och dans

Utgiven 2021
ISBN 9789172263833
Sidor 200

Om författaren

Malin Eriksson Sjögärd är barnboksförfattare och lektor i kreativt skrivande på Linnéuniversitetet. Sen över tio år skriver hon också serier, noveller och artiklar för tidningen Min Häst.

Malins böcker – författarens hemsida

Sök efter boken

Maddi är egentligen döpt till Madicken, men nu när hon går i sexan vill hon helst glömma det barnsliga namnet. I skolan känner hon sig mest fel. Hon blir retad för att hon är tjock, men tänk om det är något hon inte vill ändra på? Det kanske är så att hon är nöjd med den kropp hon har och trivs i den? Faktum är att det bästa Maddi vet är att dansa. Inte så där stelt och stillastående som de andra tjejerna i klassen. Nä, Maddi älskar att verkligen dansa loss med hela kroppen till musiken. Men det finns andra som inte tycker att hon har rätt att göra det.

Om jag inte får dansa är det inte min revolution.
Guldtråden får bokstäverna att gnistra. Nu ska jag bara göra rosa hjärtan så är broderiet klart. Det är till Emy.
Emy är min kusin, och världens bästa. Hon fyller tjugo om två veckor och då ska hon få mitt broderi. Emy är ärligt den viktigaste som finns i mitt liv. Utan henne skulle min kropp gå sönder och jag skulle falla ut som spilld mjölk, som nån jag-vill-bara-ditt-bästa-lärare skulle torka upp med torrt hushållspapper.

Dessvärre har Emy flyttat till Göteborg så Maddi kan inte träffa henne lika ofta. I Göteborg bor hon i kollektiv med några vänner och ett par katter. Emy har sagt att Maddi är välkommen att hälsa på, men mamma tycker att hon är för liten för att åka själv dit ifrån Åmål, där de bor.

Samtidigt är det rätt outhärdligt i skolan. Två vidriga killar i klassen tar sig friheten att gång på gång kommentera Maddis kropp. Det får i sin tur henne att känna sig äcklig och fel. För visst måste det vara något fel på henne? Annars skulle de väl inte hålla på sådär?

Men när allt känns mörkt, deppigt och trist dyker en ny klasskompis upp. Elli ser ut som en ängel och är ickebinär. Det betyder att hen inte vill identifiera sig som tjej eller kille. Äntligen kommer det någon som också har drömmar som tar sig utanför Åmål. Dessutom gillar hen också att dansa.

Maddis älskade kusin Emy är med i en dansgrupp borta i Göteborg. De kallar sig Fat Dance och ägnar sig åt kroppsaktivism. På sista tiden har de blivit rätt uppmärksammade och till och med fått vara med i morgon-tv. När det är dags för grupparbete i klassen kommer Maddi och Elli på att de kan göra ett arbete om Fat Dance. Intervjua dem och kanske till och med få dansa tillsammans med gruppen? Fat Dance är kroppsaktivister och slåss för alla som inte är normsmala. De krigar för förändring, för de menar att kroppsidealen är livsfarliga och får folk att bli rädda och skämmas. Vilken revansch det skulle bli, tänker Maddi. Att få visa mobbarna att hon är någon att räkna med. Tillsammans med Elli blir hon modigare. Då vågar hon sådant som hon annars inte skulle.

Men vänskapen med Elli är inte alltid enkel. Maddi är livrädd för att förlora hen. Tänk om Elli inte tycker om henne längre? Om hen tröttnat? Att vara tolv år kan vara en berg- och dalbana. Det kan vända när som helst. I alla fall i ens tankar och känslor. Allt är så viktigt, stort och betydelsefullt i den åldern.

Det är fint beskrivet och jag tror att många kan känna igen sig i boken. Vi är alltför många som varit utsatta på olika sätt under skoltiden. Det gör ont att läsa hur barn kan bete sig. Men det är hoppfullt att läsa att det går att vända.

Fat Dance är en stark historia om vänskap, kärlek och inte minst om rätten att få vara den en är. Det är en berättelse som står upp för alla kroppars lika värde. En tjock kropp är lika mycket värd som en smal. Den kan dansa och får synas precis lika mycket som någon annan kropp.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2023-02-04 00:00 / Uppdaterad: 2023-02-04 17:05

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8949

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?