Recension

: Smugglarna från paradiset
Smugglarna från paradiset Henrik Sjöberg
2022
Palaver press
6/10

Roligt, charmigt och dråpligt om nordkoreanska diplomater

Utgiven 2022
ISBN 9789198732153
Sidor 336

Om författaren

Henrik Sjöberg är född 1972 i Göteborg, numera bosatt i Washington, D.C. Han har en magisterexamen i statsvetenskap och har arbetat i Regeringskansliet samt som kommunikationsrådgivare i Stockholm, Bryssel och Shanghai. Som gift med en diplomat har Henrik levt utanför Sverige i långa perioder. Smugglarna från Paradiset är Henriks första skönlitterära verk. Han är även medförfattare till två fackböcker.

Sök efter boken

Jag har ingen aning hur det kommer sig att jag plötsligt verkar ha utvecklat någon sorts faible för romaner i ambassadörsmiljö. Häromsistens läste jag Ambassadören på Portland Place av Denize Karabuda och nu Smugglarna från paradiset av Henrik Sjöberg.

Den senare av de två utspelar sig på 70-talet då Nordkorea öppnade en ambassad i Stockholm. Eftersom det var lite si och så med finansieringen, tog ambassadör Park och hans kollega Kim saken i egna händer och säkrade sin existens med smuggling av tullfri sprit via Polen. Man måste beundra de båda diplomaternas framåtanda och lösningsorienterade inställning, men de hade förstås ingen aning om hur man handskas med den undre världen. Det gör det hela båda roligt och charmigt!

Tack och lov har de hjälp av sin lokalanställda ambassadsekreterare Margit, som de ärvt från den sovjetiska ambassaden, när de tog över deras lokaler på Villagatan. Park tycker förresten att hela Villastaden är omodern och borde rivas. Han tycker att miljonprogrammets byggnader är betydligt snyggare!

Margit, som före detta hemmafru, utvecklar oanade talanger när det gäller att hjälpa sina två favoritkollegor på ambassaden med deras ljusskygga verksamhet. Dessutom är hon deras guide när det gäller det svenska samhället som särskilt Park tycker är mer än lovligt knasigt. Han blir vän med tidningsförsäljaren Ulla och blir väldigt konfunderad över hennes inställning till ekonomi. Den är långt från Nordkoreas, skulle man kunna säga.

I början är Park mycket skeptiskt inställd till sina diplomatkollegor från östblocket, men efter ett tag förstår han att de alla brottas med liknande ekonomiska problem och att de ibland kan hjälpa varandra.

Det här är en fartfylld och dråplig historia och berättelsen lär delvis ha en sann bakgrund. Läs den om du vill fnissa, både över hur de nordkoreanska diplomaterna tar i tu med sin synnerligen hopplösa situation men även som ett nostalgisk påminnelse om hur Sverige var på 70-talet.

Carina Middendorf

Publicerad: 2023-01-29 00:00 / Uppdaterad: 2023-02-02 09:04

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8946

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?