Recension

: Atlas: De utvalda
Atlas: De utvalda Olivie Blake
2022
Bokfabriken
7/10

Bibliotek och magi

Utgiven 2022
ISBN 9789180310338
Sidor 480
Orginaltitel The Atlas Six
Översättare Antonia Rojas
Först utgiven 2020

Om författaren

Olivie Blake är en pseudonym för Alexene Farol Follmuth. Hon har skrivit flera SF-projekt, däribland serien ”Clara and the Devil” i samarbete med illustratören Little Chmura och, inte minst, BookTok-virala Atlas-serien. Hon bor i Los Angeles med sin familj och sin adopterade hund.

Sök efter boken

Få har missat den påverkan sociala medier och framför allt TikTok haft på litteraturen och läslusten hos unga (mestadels tjejer). Vi gamla boknördar kan se oss omsprungna i bokaffären av ungdomar beväpnade med böcker tjocka som tegelstenar. Inget gör mig så glad och varm i hjärtat.

The Atlas Six, eller Atlas de utvalda som titeln har översatts till är en bok som fick sin stora framgång mycket tack vare TikTok. Inget förlag nappade på historien, utan författaren Olivie Blake fick ge ut den på egen hand. Sen fick TikTok tag på den och älskade den så pass mycket att ett större förlag plockade upp den och gav ut en ny version. Nu har succén även hunnit översättas till svenska av Bokfabriken.

Atlas de utvalda handlar om sex exceptionellt begåvade unga magiker som valts ut av det Alexandrianska Samfundet. Medlemmarna bevarar och skyddar det uråldriga biblioteket och den kunskap som finns bevarad däri. Under ett år ska de studera tillsammans och fördjupa sig i magins värld. De är gemensamt ansvariga för att skydda både biblioteket och sig själva mot yttre (och inre) hot. Första natten tvingas de plötsligt att samarbeta, samfundets motståndare och fiender har alla som tradition att försöka bryta sig in när en ny grupp tagit över ansvaret för biblioteket.

Olivie Blake bjuder på ett fantastiskt persongalleri och karaktärerna är både egensinniga och irriterande. Trots fonden av fantasy och magi kretsar boken framför allt kring de sex unga personerna och relationerna dem emellan. Det är en grupp utan tydlig sammanhållning, där misstänksamhet och avoghet tillåts slå rot. Läsaren får följa alla karaktärer och se händelserna, och de andra ur respektive persons perspektiv. Det blir lite hoppigt men efter ett tag kommer man in i stilen och uppskattar att få återvända till tidigare personer för att förstå hur just den personen tänker och känner.

Atlas de utvalda är en bok som växer med tiden. Ju längre tiden går desto mer får vi lära känna karaktärerna och deras innersta tankar och känslor. Och vad är det egentligen för regler för att bli initierad i sällskapet? Varför frågade de aldrig om de finstilta detaljerna? Och hur långt är de egentligen beredda att gå för att få stanna kvar i gemenskapen?

Och vem är det egentligen som bestämmer vilka böcker du får läsa?

Anna Kain Wyatt

Publicerad: 2023-01-17 00:00 / Uppdaterad: 2023-01-16 11:45

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8940

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?