Recension

: Sången om Akilles
Sången om Akilles Madeline Miller
2022
Wahlström & Widstrand
7/10

Kärleksepos i antik skrud

Utgiven 2022
ISBN 9789146238416
Sidor 347
Orginaltitel The song of Achilles
Översättare Marianne Tufvesson
Först utgiven 2011

Om författaren

Madeline Miller (född 1978) är amerikansk författare, och lärare i grekiska och latin, uppvuxen i New York och Philadelphia. Hon debuterade 2011 med romanen The Song of Achilles, inspirerad av Homeros Illiaden. 2018 kom Circe, också den inspirerad av Homeros och de antika myterna.

Sök efter boken

Patroklos föds som son till en kung. Redan som nioåring får han följa med till kung Tyndareos hov för att, precis som alla andra män av börd i de grekiska örikena, anhålla om hans vackra dotter Helenas hand. Efter ett förslag från en viss Odysseus bestäms det att Helena själv ska välja sin trolovade och alla män i salen svära en ed att inte bara respektera hennes val, utan också komma till undsättning om någon skulle försöka bryta äktenskapet mellan Helena och hennes utvalda. Många år senare kommer detta spela en avgörande roll: för de grekiska öarna, för historieskrivningen och inte minst för Patroklos. Men innan dess ska mycket hinna hända. Patroklos ska råka döda en annan pojke, bli förpassad från sitt eget kungarike och fråntagen sin titel. Han ska sedan möta Akilles och efter det kommer inget någonsin vara sig likt.

Madeline Millers bok om kärleken mellan Patroklos och Akilles släpptes för första gången 2011 och är redan ansedd som en modern klassiker. Idag toppar den bästsäljarlistor, trendar på Tiktok och har, för första gången, översatts till svenska. Det är en berättelse som skildrar den klassiska homeriska sagan om kriget mellan Troja och det grekiska öriket från ett nytt och intimt perspektiv. Kanske är det just däri intresset ligger – och också bokens styrka.

Miller är utbildad inom klassisk litteratur och arbetade som lärare i grekiska och latin medan hon författade boken. Detta speglas i boken: utan att ha läst Illiaden eller vara mer insatt i grekiska myter än genomsnittet, blir det för läsaren tydligt att Miller bygger sin fiktion på fakta – eller snarare myt. Det är en gedigen research som ligger till grund för bokens stomme och resulterar i en upplevelse av att man får en historielektion, där namnen på kungarna stämmer, relationerna mellan de olika gudarna är rätt och händelseförloppet tycks stämma överens med hur det var, eller i alla fall hur det berättats om tidigare. Millers historielektion är dock fylld av passion och romantik.

Kanske är dagens Tiktok-användare oerhört fascinerade av grekiska myter. Mer troligt är att de tycker om att läsa en tragisk och himlastormande kärlekshistoria i antik miljö. Trots noggrann förankring i den klassiska myten, blir den nämligen inte mer än sekundär i boken. Sången om Akilles är i huvudsak ett kärleksepos som råkar utspela sig under upptakten till och förloppet av kriget mot Troja. Åren går – ibland lite väl snabbt och svepande – men kärleken mellan Patroklos och Akilles består, trots alla prövningar, ända in i dödsriket. Kanske hade boken tjänat på att vara ännu mer matig – men då riskerat att tappa sin breda publik. Den episka smärtan och ofrånkomligheten i de två älskandes öden når dock fram ändå och inte ett öga lämnas torrt.

Nadja Gollbo

Publicerad: 2022-07-27 00:00 / Uppdaterad: 2022-07-25 21:57

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8839

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?