Recension

: Välj mig
Välj mig Sofia Rönnow Pessah
2022
Wahlström & Widstrand
7/10

Kantigt, osympatiskt och träffsäkert

Utgiven 2022
ISBN 9789146238911
Sidor 235

Om författaren

Sofia Rönnow Pessah (f 1989) jobbar till vardags som asylrättsjurist i Stockholm. Männen i mitt liv är hennes litterära debut.

Sök efter boken

Mathilde jobbar som AT-läkare på akuten, har en ettårsplan (som inkluderar bland annat att avsluta AT-tjänsten med goda kontakter, börja volontärarbeta, hitta ämne att doktorera i och frysa sina ägg) samt en femårsplan (arbeta på kardiologen, doktorera, vara gravid). Hon har fullständig kontroll över sitt liv. Den enda smolken i bägaren är att pojkvännen Love ännu inte flyttat in hos henne och att hon verkar bli tröttare för var dag som går.

Jag går ut och springer för att bli av med den värsta oron i kroppen. Folk som ger efter för sin ångest har bara för mycket fritid.

Det hjälper inte. Mathildes ångest bara växer. Minnet blir allt sämre och tröttheten tycks ha blivit en del av henne. Hon tvingar sig att fortsätta. Går till jobbet, skaffar ett volontäruppdrag, för det är så man ska göra. Det är så hon alltid gjort. Presterat.

Jag slutar göra saker för att prioritera att jobba med den lilla energi jag har. Försöker effektivisera.

Love agerar snäll pojkvän, köper frukost, men nämner inget om att flytta in. I takt med att Mathilde blir allt sämre framträder ojämlikheten i deras relation. Love är förvisso där, men han tar aldrig initiativ, pratar aldrig om sina känslor. Det finns ett känslomässigt avstånd mellan dem, relationen tycks vara något separat från känslor. Kanske mer som en transaktion, eller ett skådespel. Samtidigt lär hon känna Malik, som jobbar på flyktingförläggningen där hon volontärarbetar. Malik är annorlunda jämfört med alla hon känner. Han kommer från en annan bakgrund, andra värderingar och har en annan uppfattning om världen än hon.

Precis som i debutromanen Männen i mitt liv är språket rappt och direkt vilket gör att jag som läsare dras in i berättelsen. Välj mig är skriven i jag-form som en slags dagbok. Det ger läsaren direkt tillgång till huvudkaraktärens tankar och känslor och skapar en känsla av närhet, vilket inte direkt är behagligt eftersom Mathilde är en synnerligen osympatisk karaktär. Emellanåt är hon både korkad och olidligt inbilsk. Samtidigt bidrar just de dragen till att illustrera den klaustrofobiska upplevelsen av att utveckla utmattningssyndrom. Beskrivningen av Mathildes utmattning är smärtsamt verklighetstrogen. Jag minns både de fysiska symtomen och resonemangen från min egen utmattning. Alla är stressade ibland. Jag har ju klarat detta tempo förut. Jag behöver bara prioritera annorlunda.  Jag är en intelligent och kapabel person, inte en sån som blir utbränd (spoiler alert: det är ofta precis de som blir utbrända).

Utöver att Rönnow Pessah beskriver utmattningssyndrom på ett obehagligt träffsäkert sätt så belyser hon samtidigt fenomenet blinda fläckar, både i vår självuppfattning och verklighetsuppfattning. Det finns perspektiv vi inte är medvetna om, som när vi får syn på dem framstår som så självklara att vi inte kan förstå hur vi missat dem. Välj mig handlar på så sätt om att hitta sig själv – inte bara genom att skåda inåt utan även utåt. Den handlar om självrannsakan och att placera sig själv i en större kontext. Mathildes egocentriska perfektionism, Loves passivitet, Maliks rättspatos och den sensuella Sonia – det är möjligen något övertydligt, men jag tycker att det finns en poäng i det. Det sätter fingret på sådant som skaver. Det är både obekväm och underhållande läsning.

Fredrika Carlsén

Publicerad: 2022-07-01 00:00 / Uppdaterad: 2022-06-28 22:28

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8821

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?