Recension

: Sveriges långa historia
Sveriges långa historia Jonathan Lindström
2022
Norstedts förlag
8/10

Lärd tegelsten med tydlig författarröst

Utgiven 2022
ISBN 9789113076591
Sidor 607

Om författaren

Jonathan Lindström (född 1962) är arkeolog och författare till en rad fackböcker för såväl barn som vuxna. Han är också chefredaktör för tidskriften Populär arkeologi och medverkar regelbundet i Sveriges Radio P1-programmet Spanarna.

Sök efter boken

Jag har ägnat den senaste månaden åt att läsa den här boken. Den är faktaspäckad och underhållande och flera gånger har jag tagit upp den vid lunch- och fikasamtal på jobbet. Men nu när jag skall skriva om den vet jag knappt i vilken ände jag skall börja.

Lindströms tegelsten över Sveriges historia tar sin början för 12 200 år sedan och sträcker sig fram till år 2022. Det är en rejäl tidsperiod att ta sig an.

Det sista kapitlet är bara några sidor långt och behandlar perioden 1350-2022. Som läsare känner jag till väldigt mycket annat som hände under den perioden och som inte tas upp. Det är ett väldigt smart grepp för att åskådliggöra hur litet vi kan veta om den långa historien. Det finns ledtrådar i form av arkeologiska fynd, skriftliga källor, myter och berättelser, men allt är ett skrap på ytan och det finns så oändligt mycket vi aldrig kommer att kunna få veta.

Mest ingående beskriver Lindström den riktigt tidiga historien. Vi får följa människor som söker lyckan på våra breddgrader så snart isen drar sig undan. Olika grupper med olika idéer om hur man skall överleva i den här världen kommer och går under. Det tar några vändor innan det lyckas.

För att levandegöra historien så är Lindström mån om att ge stor plats till fynd som kan berätta något om individuella levnadsöden. Genomgående är att vi kommer närmare vanliga människor än kungar i denna historieskrivning, ett grepp jag uppskattar.

Varje kapitel är försett med en eller fler illustrativa kartor som gör att man kan följa hur nationen växer fram och på vilka platser det har varit olika typer av aktiviteter. Jag är själv uppvuxen i Bergslagen och tycker att det är särskilt intressant med de kartnoteringar som har med järnbruket att göra. Numera bor jag i Skåne och kan sakna en del av den sydligare historien, Uppåkra nämns till exempel knappt alls.

En stor behållning av boken är att Lindströms egen röst är tydlig. Jag kan som läsare enkelt följa vad som är etablerade teorier och vad som är Lindströms egna tankar och idéer. Jag tycker också mycket om utgångspunkten att människan är sig lik genom århundradena och att man utifrån hur människan fungerar i dag kan försöka förstå hur hon fungerade förr.

Jag är inte så där väldigt inläst på svensk historia före Gustav Vasa. Jag har med den här boken fått en bra bild över hur Sverige som samhälle har växt fram och hur olika grupperingar av jägarsamhällen och bofasta bondesamhällen har organiserat sig på olika sätt vad gäller makt och hierarkier.

Framförallt känns det här som en historia som i stor utsträckning utgår ifrån det mänskliga. Jag kan tänka mig att en och annan kan störa sig på det personliga tilltalet och författarens egna utsvävningar, men jag gillar det. Det är betydligt lättare att ta sig igenom en sådan här tegelsten när det finns en tydlig och humoristisk berättarröst som guidar mig.

Förutom de illustrativa kartorna i varje kapitel finns flera bilagor i slutet med tidslinjer, källor och regentlängd för den vetgirige.

Cecilia Bergman

Publicerad: 2022-06-29 00:00 / Uppdaterad: 2022-06-28 19:46

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8820

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?