Gästrecension

: The Wake
The Wake Paul Kingsnorth
2014
Unbound
7/10

Historisk fiktion om en spirituell rebell

Utgiven 2014
ISBN 9781783520985
Sidor 360
Språk engelska

Om författaren

Paul Kingsnorth föddes 1972 i England och bor idag på Irland. The Wake (2014) är hans första roman och del ett av trilogin The Buckmaster Trilogy. Kingsnorth är främst författare och jobbade tidigare som journalist. Mer information om Kingsnorth finns på författarens webbsida

Gästinformation

Ida Svartveden är journalist och kommunikatör och jobbar på en kvinnorättsorganisation. Hon skulle gladeligen spendera hela sitt liv på ett bibliotek och älskar att jobba med ord, såväl att skriva som layouta. Ida föddes 1981 i Västerås och bor idag i Nynäshamn med sin familj.

Sök efter boken

Hur var det att leva i England på 1060-talet? Hur pratade folk? Vad var viktigt för vanliga människor? Om du är intresserad av brittisk historia så är The Wake av Paul Kingsnorth ett tips. Kingsnorth har gjort en unik skildring av normandernas erövring av England som inleddes 1066. Romanen skildrar samtidigt hur kristendomen slår rot och kväver det som finns kvar av folktron.

Det unika med The Wake är språket. Kingsnorth har försökt återskapa en bild av hur engelsmän pratade vid den här tiden genom att använda fornengelska ord. Språket ger därför boken en känsla av autenticitet, men det är samtidigt väldigt krävande för läsaren. Ett exempel:

but the gleoman he brought ealu and so we macd the fyr high and we satt then and dranc for we had drunc no ealu in wices and the gleoman he telt us of what he had seen in angland.

Det här är en ganska typisk mening för boken: små bokstäver, långa meningar och ord som måste slås upp. För att förstå meningen ovan så krävs det att man lär sig att en ”gleoman” är en kringvandrande historieberättare och att ”ealu” betyder öl. Det finns ett lexikon i slutet av boken, men det täcker tyvärr inte alla obekanta ord.

Huvudpersonen i boken är Buccmaster. Han är en ganska osympatisk person, utifrån en modern kvinnas perspektiv. Buccmaster försöker hålla sig utanför det annalkande kriget mot ”the fuccan french”, som han kallar dem, men 1066 är Englands nederlag ett faktum. Normanderna invaderar England och Buccmaster tvingas se såväl sin gård som sin fru brinna när han vägrar betala skatt till den nya franska kungen. Buccmaster bestämmer sig för att ta hämnd på varenda fransman han möter, och han ber de gamla gudarna om hjälp.

För huvudpersonen i The Wake finns gudarna i naturen, inte i kyrkan. Foto: Pixabay

För huvudpersonen i The Wake finns gudarna i naturen, inte i kyrkan. Foto: Pixabay

Nu är det bäddat för att Buccmaster ska bli någon form av hjälte, som genom att gömma sig i skogen slår till när fienden minst anar det, i stil med Robin Hood. Och han försöker, men till skillnad från den ädle Robin Hood är Buccmaster en alldeles för mänsklig man. Hans ego är för stort, hans temperament för hetsigt, och han har dålig impulskontroll. Detta bidrar dock till att skapa en trovärdig karaktär, för hur många av oss skulle verkligen bli hjältar i ett krig, förblindade av hat och hämndkänslor?

Gräsrotsfinansierade The Wake är del ett i trilogin The Buckmaster Triology som utspelar sig på samma geografiska plats, men under olika tidsåldrar. Från 1066 i The Wake till år 3000 i avslutande delen Alexandria. Som anglofil är det här väldigt intressant läsning, för även om huvudpersonen Buccmaster är en uppdiktad person, så bygger boken i övrigt på faktiska historiska skeenden. Om du är redo för en utmaning så rekommenderar jag varmt den här boken – och jag vågar nästan lova att du inte läst något liknande tidigare.

Ida Svartveden

Publicerad: 2021-07-17 00:00 / Uppdaterad: 2021-07-17 21:44

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #8516

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?