Recension

: How to Pronounce Knife
How to Pronounce Knife Souvankham Thammavongsa
2020
McClelland & Stewart
8/10

Bokstäver som inte behöver vara tysta

Utgiven 2020
ISBN 9780771094606
Sidor 179
Språk engelska

Om författaren

Souvankham Thammavongsa är en kanadensisk författare, uppvuxen i Toronto. Hon föddes 1978 i Thailand, i ett flyktingläger för flyktingar från Laos. 2003 debuterade hon med poesisamlingen Small Arguments och sedan dess har hon gett ut flera poesisamlingar. How to Pronounce Knife från 2020 är hennes första novellsamling.

Sök efter boken

Souvankham Thammavongsa var redan en etablerad och lovordad poet i Kanada när hon förra året gav ut sin första novellsamling, How to Pronounce Knife. Boken består av 14 ganska korta noveller, de flesta runt tio sidor långa. De börjar ofta med en kort beskrivning, av en särskild plats, person eller händelse, med en tydlig berättarton. Även om ”det var en gång” inte står utskrivet är det lite så det känns att kliva in i var och en av dem.

Ett återkommande tema är barnets erfarenhet av att växa upp i ett land som är nytt för den egna familjen och hur barnets olika roller – med kompisar, i skolan, gentemot föräldrarna – formas, förhandlas och omförhandlas. Omsorgsfullt bjuder Thammavongsa in läsaren till barnets perspektiv, som är allt annat än enkelt, men fyllt av humor och allvar. Och det visar sig finnas goda skäl till att engelskans ”knife” inte alltid bör uttalas ”najf”.

Några av berättelserna handlar om vuxna relationer, och då ofta mer om saknad och avstånd, men alltid genom relationen till andra – mellan familjemedlemmar eller i romantiska relationer. Men oavsett om avstånd (åter-)skapas genom fysisk distansering eller en vit lögn, så är det en slags omtanke inbakad i handlingen även här.

Berättelserna har ett klassiskt novellformat, med en tydlig huvudperson och få bikaraktärer, och med en tydlig röd tråd. Varje avslut, oavsett hur kort, utgör en mjuk matta som aldrig är självklar och alltid lämnar utrymme till läsaren. Och även ett sorgligt slut kan vara varmt, kärleksfullt och till och med positivt. Allt hänger på perspektivet och vad det låter oss få syn på.

Eva Wissting

Publicerad: 2021-07-10 00:00 / Uppdaterad: 2021-07-09 19:48

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8509

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?