Recension

: Slottsruinens förbannelse
Slottsruinens förbannelse Tobias Söderlund
2020
Rabén & Sjögren
8/10

Gastkramande händelser vid ruinen

Utgiven 2020
ISBN 9789129724462
Språk Svenska

Om författaren

Tobias Söderlund, född 1989, är bosatt i Stockholm och arbetar som journalist. 2019 debuterade han med Prästgårdens hemlighet, den första delen i trilogin Spökkameran. De fristående uppföljarna i rysarserien heter Ljusklotets mysterium och Slottsruinens förbannelse. Alla tre böckerna utspelar sig på verkliga platser runt om i landet som sedan tidigare omgärdas av skrämmande sägner. Dessa har Tobias vävt ihop med sina egna läskiga påhitt.

Sök efter boken

Trettonåriga Vanessa är YouTubern som genom sina mystiska spökfilmer helt plötsligt blir extremt populär och därmed nominerats till Årets Video på YouTube-Galan. 

Galan går av stapeln i Stockholm så Vanessa och bästa kompisen Tanja får till slut okej från föräldrarna att packa väskorna och åka dit. Tjejerna ska bo hos Tanjas moster och kusin. Kusinen heter Hannele och är nitton år och har lovat att ta hand om de yngre tjejerna under galan. 

Vanessas spökfilmer har möjliggjorts av en speciell digitalkamera som hon fått i present. När hon sätter på nattläget kan hon se övernaturliga väsen som ingen kan se med blotta ögat. 

Men Vanessas liv är inte bara spöken och glammiga galor just nu. Hennes älskade pojkvän Abbe har fått ett utvisningsbeslut från Migrationsverket. Detta har gjort att Abbe och hans pappa gått under jorden. Hans mobil är avslagen och Vanessa är nästintill sjuk av oro för att hon inte vet hur han mår och var han är. 

Mitt under galan blir Vanessa kontaktad av Fredrik som säger att hans lillasyster Lina har blivit besatt av något när de var och besökte den gamla slottsruinen som ligger nära deras hus.

Hans familj behöver Vanessas hjälp för att få tillbaka Lina. Fredrik bor norr om Stockholm och i ett relativt ogenomtänkt beslut hoppar tjejerna in i Fredriks bil och följer med honom för att försöka förstå vad det är för gast som tagit över Linas kropp. Lina är nämligen döv och talar bara teckenspråk men har helt plötsligt börjat prata. Och det hon säger är ”Stäääng deeen”. 

Vad ska stängas? Vad menar Lina? Vanessa och Tanja börjar genast försöka reda ut vad det var som hände när Lina och Fredrik var vid ruinen. 

Vad är det egentligen som stör friden i den lilla orten norr om Stockholm och hur ska de få det att sluta?

Det är ett mycket bra betyg när min rastlösa tweenie vill läsa minst två kapitel varje kväll.

Boken är, enligt min lättskrämda hjärna, ibland på gränsen till för läskig men Söderlund har verkligen i övrigt fått till en bra balans med spöken, nutida realism och de ibland något komplexa relationerna mellan vuxna och ungdomar.

Det testas gränser och dras vita lögner för oroliga föräldrar men ändå finns det en stor tilltro mellan de olika generationerna som med värme återspeglas i berättelsen.

Det här är en perfekt bok att läsa tillsammans på jullovet! 

Anna Magnusson

Publicerad: 2020-12-25 00:00 / Uppdaterad: 2020-12-24 13:52

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8322

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?