Recension

: Sticka och virka
Sticka och virka : Vackra sjalar, mössor, sockor och vantar Jenny och Kamilla Alderbrant
2019
Semic
8/10

Inspirerande stick- och virkbok

Utgiven 2019
ISBN 9155267469
Sidor 112

Om författaren

Jenny Alderbrant, är känd under namnet JennyPenny, är född 1974 och bosatt i Gnesta. År 2017 gav hon ut mönsterboken Sticka varma vantar, sockor och mössor och 2018 Sticka med JennyPenny. Hon driver Fb-gruppen Sticka med JennyPenny sedan år 2015 och i dag har gruppen närmare 14 000 medlemmar med närmare tio inlägg per dag. Kamilla Alderbrant är äldre syster till Jenny och tillsammans har de år 2019 gett ut boken Sticka och virka vackra sjalar, mössor, sockor och vantar. Systrarna finns även på instagram: @jennypenny1974 och @kamo_millan.

Sök efter boken

I stick- och virkmönsterboken Sticka och virka vackra sjalar, mössor, sockor och vantar av Jenny Alderbrant och Kamilla Alderbrant får man först läsa om familjetraditionen med handarbete. Både farmor och mormor var händiga kvinnor och stickade och virkade till sina barnbarn.

Jenny Alderbrant började göra egna stickmönster i början av 2010-talet. Efter två stickböcker och ett namn på sociala medier samarbetar nu Jenny med sin syster Kamilla som hellre virkar än stickar. Detta är deras första gemensamma mönsterbok. Förhoppningsvis inte den sista.

Som läsare får man ta del av en hel del nyttiga råd i kapitel med namn såsom “Material och tillbehör”, “Praktiska tips” och i boken finns också kapitel med förkortningar och förklaringar.

Men huvudsyftet med boken är förstås mönstren – över tjugo mönster med beskrivningar och foton på vantar, sockor, huvudbonader, sjalar och en tröja. Till varje mönster finns minst ett fotografi, ibland flera. Ofta är alstren fotograferade ute i vintrig natur eller i rustika, lantliga miljöer. Fotografierna är tagna och planerade av Charlotte Gawell och Klas Andersson. Bilder är viktiga i den här typen av handarbetsböcker och här upptar de ibland hela sidor eller till och med uppslag. Naturligtvis, eftersom det vi ser på bilderna ska inspirera och locka betraktaren att själv ta fram stickor och virknål för att låta kreativiteten flöda utgående från Alderbrants alster. Mönstren finns beskrivna i text och förstås just som mönster så att man tydligt kan följa arbetsgången.

Natursymboliken är tydlig i mönstren och inte bara de stickade alstren är vackra utan även namnen: vad sägs om ”Vinterväntan”, ”Putte och Olle” eller ”Svampplockarsockar”?

Mönsterboken är inspirerande, uppmuntrande och passar kortare och längre hunna handarbetsvänner. Systrarna har hittat en egen nisch att just som systrar inspirera bland många läckra handarbetsböcker som ges ut i dag. Via sociala medier kommer säkert många stick- och virkfrälsta i kontakt med systrarna Alderbrant och här är nu en bok att ta i händerna. Min enda lilla invändning är att mönsterbeskrivningarna har allför liten textstorlek. Handarbete kräver god syn och även mönsterläsning. För övrigt är boken mycket läsarvänlig. Och läcker!

Barbara Strand-Blomström

Publicerad: 2020-02-09 00:00 / Uppdaterad: 2021-01-26 00:20

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8005

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?