Recension

: Black Leopard, Red Wolf
Black Leopard, Red Wolf Marlon James
2019
Riverhead Books
9/10

”I will murder the world”

Utgiven 2019
ISBN 9780525542773
Sidor 621
Språk Engelska

Om författaren

Marlon James föddes i Kingston 1970. Han romandebuterade 2005 med John Crow’s Devil, och belönades med 2015 års Man Booker-pris för romanen A Brief History of Seven Killings. Han bor i Minnesota där han undervisar i litteratur, och funderar på att skriva en roman om vikingar.

Sök efter boken

…Puh. Det känns som om jag sprungit världens argaste nattmara och älskat varje svidande steg.

När jag hör att Marlon James själv kallat detta ”en afrikansk Game of Thrones” vill jag tro att det är en ironisk blinkning åt förlagets marknadsavdelning. Inte för att dissa GRRM, och om det får fler att läsa den så visst, men…

It was the year your most excellent King shat his most excellent life out in the most excellent shit pit.

Speaking ill of the King is punishable by death in the South Kingdom.

He’s a corpse, not a king.

Fast även om jag lutar mer åt ”queer afrokaribisk Gravity’s Rainbow” eller ”The Palm-Wine Drinkard på meskalin” som hisspitch vore det ju dumt att förneka att Black Leopard, Red Wolf är ett fantasyepos – del ett av tre, dessutom, sägs det.

Vi har en familjelös hjälte, Tracker, som blir anlitad av en mystisk storman för att tillsammans med ett hastigt hoprafsat följe av hamnskiftare, jättar, häxor och andra antihjältar spåra upp en pojke som kanske eller kanske inte är kungadömets rättmätige arvtagare, och på sin resa genom magiska träsk och högteknologiska trädtoppstäder upptäcka hemligheter både om sig själv och om hur världen fungerar. Men till skillnad från till exempel Solstenen nöjer han sig inte med att flytta över en standardfantasyplot till en annan kultur. Han släpper läsaren pang bom rakt ner i en våldsam, till synes kaotisk blandning av afrikansk och karibisk mytologi och bestiarium, kaotiska politiska intriger och personliga anslag, utan intresse av att hålla oss i handen eller passa in allt i en enkel treaktsstruktur, och med ett språk som…

I James språk får du antingen en vansinnesfärd eller drunknar, där varje mening bär på dubbeltydigheter och månghundraårig historia vi inte har rätt att få förklarad. Där En kort krönika om sju mord lekte med olika dialekter av engelska måste hans språk här återge ett halvdussin olika språk, återge idéer och myter de talande är mer bekanta med än vi, en berättelse där de stora hoten och orättvisorna blivit så självklara och ingrodda att verktygen de tagit fram för att hantera dem blivit helt omedvetna, och herregud vad mycket kul han har när han gradvis skalar av lager efter lager. Att han i Tracker skapar en av årets bästa huvudpersoner – så motvillig, så oförutsägbar, så full av knutar, den perfekta ciceronen på en resa som aldrig tar den uppenbara vägen – skadar inte.

Jag vet, jag vet, jag tappade er säkert så fort jag ens nämnde Game of Thrones. Men det finns en poäng. Där den TV-serien urartade till att bara trött rapa upp samma fantasyklichéer den en gång vände utochin, behöver vi historier som faktiskt går åt andra hållet – som plockar isär dem till oigenkännlighet tills vi ser dem för vad de faktiskt är, och hur svåra de är att knäcka, och hur befriande de är när de till slut hamnar i rätt händer och får betyda något.

Black Leopard, Red Wolf är så tät att man knappt kan andas, men också med så många små hooks och tunnlar man vill upptäcka vidare. Och det kommer vi tydligen att få, eftersom de två kommande delarna lovar helt nya infallsvinklar på samma story. Jag kan knappt vänta.

Björn Waller

Publicerad: 2019-06-12 00:00 / Uppdaterad: 2019-06-11 01:08

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7755

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?